RenoPont

Mi az a mélyfelújítás, és mik a főbb lépései?

Hogy mit jelent a mélyfelújítás, azt igyekszik bemutatni a RenoPont, amely minden ezzel kapcsolatos, későbbi lépésben is kész segíteni! Mélyfelújításnak azt az átfogó energetikai korszerűsítést nevezzük, amely során az egymásra épülő felújítási elemek pozitív hatásai összeadódnak, így kihasználható az adott épületben rejlő maximális energiahatékonysági potenciál. Az említett elemek közül a három legfontosabb alappillér a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés és a fűtésrendszer modernizálása. Egy ilyen komplex projekttel óvatos becslések szerint is az energiafogyasztás 50%-át meg lehet takarítani, de a 80%-os spórolás is elképzelhető. Ráadásul, ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, az energiafelhasználás mérséklése csak az egyik a RenoPont közreműködésével levezényelt mélyfelújítás előnyeinek hosszú sorából. 

Ahhoz azonban, hogy az energetikai korszerűsítést célzó projektek valóban hozzák a várt eredményeket, kulcsfontosságú az alapos tervezés. Érdemes szakértőt bevonni az előkészületek fázisában (a RenoPontnál természetesen erről is készek vagyunk gondoskodni), akivel átbeszélheted az igényeidet és a lehetőségeidet, melyek alapján segít felvázolni a felújítási folyamatot, és többek közt a szóba jöhető műszaki megoldásokról is tájékoztat. Lássuk, elöljáróban mit érdemes tudni a fentebb kiemelt három alapvető műveletről!

Nyílászáró csere

Főszabályként a 15 évnél régebbi nyílászárókat – lényegében azok anyagától függetlenül – egy átfogó energetikai felújítás keretében már érdemes leváltani modern, legalább háromrétegű, hőszigetelt üveggel ellátott, minimum 88 milliméter profilvastagságú műanyag (esetleg fa) nyílászáróra. Szintén sokat tehet hozzá az otthon energiahatékonyságához, ha ezzel egy időben megfelelő árnyékolástechnikát is kialakítunk – például hőszigetelt redőnytokokkal. 

Hőszigetelés

Először is meg kell vizsgálni, hol szökik az energia az otthonunkból, azaz hol van szükség szigetelőanyagok bevetésére. A felmérés eredményeként könnyen kiderülhet, hogy a vízszintes padlásfödém, a padló vagy épp a függőleges lábazat szigetelése is elengedhetetlen az igazán átütő energiamegtakarítási eredményekhez. Ahhoz, hogy a kívánt módon csaknem 0-ra csökkenjen a lehűlő felületek száma, mindig az épület adottságainak megfelelően kell tervezni a teljes homlokzati hőszigetelést, és körültekintően kell kiválasztani a felújításhoz szükséges anyagokat, beleértve a kiegészítő (pl. rögzítő) elemeket.

Fűtéskorszerűsítés

Ideális esetben az előbbi két pont megvalósításával sikerül megoldani otthonunk szerkezeti problémáit, vagyis számottevően csökkenteni az ingatlan hőigényét – így aztán jöhet a gépészet modernizálása, gazdaságosabbá tétele. A fűtéskorszerűsítés keretében sor kerülhet többek közt a kazán és a hőleadók (radiátor, padlófűtés stb.) „újragondolására”, méretezésére is. A tapasztalatok szerint egy átfogó energetikai korszerűsítés tető alá hozásával a korábbihoz képest nagyjából 50%-os teljesítményű (és ezzel együtt feleakkora fogyasztású) rendszer is képes a megszokott, kellemes hőmérsékletet biztosítani a lakásban.

A fenti tehát csak egy rövid áttekintése egy összetett folyamatnak, amely sokkal egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá tehető, ha a RenoPont szakértőire bízza magát. Vagy, hogy visszakanyarodjunk a bevezetőben használt szójátékhoz: ha energetikai korszerűsítésről van szó, mi senkit nem dobunk csak úgy a mélyvízbe, hanem végigkísérjük a korszerűbb, szebb, egészségesebb és energiahatékony otthon felé vezető úton!

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.