RenoPont

Dokumentumtár

Mivel a felújítási folyamat esetenként több millió forint elköltésével is járhat, mindenképpen javasoljuk, hogy az energetikai felújításról csak megfelelő tartalmú és részletességű szerződéseket írj alá egy megbízható, leinformált vállalkozóval! Egy szerződés számonkérhető, pontosan leírja az energetikai felújítástól elvárt eredményt, a kialkudott díjat és kitér a garanciális feltételekre is. Ahhoz, hogy jelentős energiamegtakarítást érj el a felújításoddal, nagyon fontos az energetikai felmérés, a felújítási terven alapuló döntés, a megfelelő szerződések és a műszaki ellenőr alkalmazása a kivitelezés stádiumában. Ellenkező esetben a felújítás kútba is eshet, vagy megvalósul, de nem hozza az elvárt eredményt, így nagy része energetikai szempontból „kidobott pénz” marad.

1. Családi ház és társasházi lakásfelújítók dokumentumai

Hivatkozás másolása

A családi ház és társasházi lakásfelújítás az előkészítéssel és tervezéssel kezdődik, ami megalapozza a jó minőségű, jelentős energiamegtakarítást hozó korszerűsítést. A megalapozott tervek kivitelezését műszaki ellenőr felügyelje, majd átadás után az utóellenőrzés és az esetleges garanciális ügyek következnek. A felújítási folyamatot a képre kattintva követheted:

1.1 Előkészítés és tervezés

Hivatkozás másolása

Az előkészítés és tervezés során dől el, hogy milyen energiamegtakarítást hozó beruházást, felújítást valósítunk meg, amihez elengedhetetlen az energetikai felmérés, majd a felújítási terven és a költségkalkuláción alapuló megalapozott döntés. Mielőtt bármi történne, írásban le kell fektetni, hogy pontosan milyen minőségű, fajtájú, vastagságú stb. anyagok, szerkezetek lesznek beépítve. Sok energetikai felújítás csúszott már el azon, hogy végül nem azok az anyagok lettek beépítve, amit eredetileg terveztek.

1.2 Kivitelezés dokumentumai

Hivatkozás másolása

Mivel az energetikai felújítási folyamat esetenként több millió forint elköltésével is járhat, mindenképpen javasoljuk, hogy csak megfelelő tartalmú és részletességű szerződéseket írj alá megbízható, leinformált vállalkozóval! Természetesen ebben is számíthatsz ránk, de a legfontosabb, hogyha a szerződések kérdését felületesen kezelik, a felújítási költségnek akár a többszörösét is „kidobhatod” az ablakon javításokra, ügyvédi és bírósági költségekre, és a garanciát és jótállást sem tudod érvényesíteni. A műszaki ellenőr alkalmazása pedig a felújítás minőségét garantálja.

1.3 Monitoring dokumentumai

Hivatkozás másolása

A monitoring (utánkövetés) azért fontos, hogy ellenőrizni lehessen, hogy a tervezett energiamegtakarítást sikerült-e elérni a korszerűsítéssel, valamint garanciális kérdések is előkerülhetnek ebben a fázisban.

2. Társasházas dokumentumok

Hivatkozás másolása

A teljes társasház felújítása a lakók tájékoztatásával, igényeik felmérésével kezdődik. Az energetikai felmérés és a finanszírozási modell megalkotása után következik a kivitelezők kiválasztása és az engedélyeztetés. A kivitelezés minőségét egy műszaki ellenőr tudja biztosítani. A folyamatot az új állapot energiatanúsítása, a garanciális ügyek és az utóellenőrzés zárja.

A felújítási folyamatot a képre kattintva követheted:

2.1 Előkészítés dokumentumai

Hivatkozás másolása

A teljes társasház felújítása a lakók tájékoztatásával, igényeik felmérésével kezdődik, és érdemes a közösségi tervezés módszereit használni a lakógyűléseken. Szükség lehet konfliktuskezelésre is, amennyiben a lakók között régebben fennálló ellentétek húzódnak. Közgyűlési határozattal lehet elvégeztetni az energetikai felmérést és a finanszírozási modell megalkotását.

2.2 Közreműködők kiválasztása és a kivitelezés előkészítése

Hivatkozás másolása

A kivitelezők, a finanszírozó és a műszaki ellenőr kiválasztásához közgyűlési határozat szükséges, az előkészítésbe a hatósági engedélyek beszerzése is beletartozik. A kivitelező leinformált, társasházi referenciákkal rendelkező, átláthatósági nyilatkozatot adó vállalkozó legyen!

2.3 Kivitelezés dokumentumai

Hivatkozás másolása

A kivitelezés minőségét egy műszaki ellenőr tudja biztosítani, de fontos, hogy a munkaterület átadása is rendeltetésszerűen történjen. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben lehet rögzíteni az eredeti állapotot, hibákat, a későbbi „már ilyen volt” kezdetű vitákat megelőzendő.

2.4 Monitoring dokumentumai

Hivatkozás másolása

A kivitelezés, energetikai felújítás végén energiatanúsítványt kell készíttetni az új, korszerűsített állapotról, és fontos még az utóellenőrzés, ami a tervezett energiamegtakarítás megvalósulását teszteli, valamint a garanciális javítások is ebben a fázisban történnek.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.