RenoPont

Pénzügyi lehetőségek

Állami támogatások

Hivatkozás másolása

Falusi CSOK támogatás

Hivatkozás másolása

A falusi CSOK támogatás csak korszerűsítésre is igényelhető olyan ingatlan esetén, amely már a kérelmező tulajdonában van. Tehát nem kell feltétlen új ingatlant venni, hanem a meglévőt kell a megadott feltételeknek megfelelően felújítani. Ez a rekonstrukció jellemzően energetikai felújítást is jelent, hiszen a korszerűsített épületbe nagy hiba lenne elavult, energiapazarló technológiákat újabb évtizedekre ‒ a következő felújításig ‒ bebetonozni.

A támogatásra jogosultak köre: A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. A tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő lakáshoz/lakóházhoz igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezményt (Falusi CSOK) felhasználhatja bővítésére és/vagy korszerűsítésére, akár ezzel egyidejűleg a használt ingatlan megvásárlására is. Falusi CSOK 2486 településen igényelhető.

Az igényelhető támogatás összege változik 2024. január 1-től! Az összegek az alábbiak szerint alakulnak.

A falusi CSOK összege kizárólag korszerűsítés, bővítési cél esetén:

 • 1 gyermek esetén 500 ezer Ft (A jelenleg érvényes összeg 300 ezer Ft.)
 • 2 gyermek esetén 2 millió Ft (A jelenleg érvényes összeg 1,3 millió Ft.)
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió Ft (A jelenleg érvényes összeg 5 millió Ft.)

A falusi CSOK összege használt lakás vásárlásával egy időben megvalósuló korszerűsítés, bővítés esetén:

 • 1 gyermek esetén 1 millió Ft (A jelenleg érvényes összeg 600 ezer Ft.)
 • 2 gyermek esetén 4 millió Ft (A jelenleg érvényes összeg 2,6 millió Ft.)
 • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió Ft (A jelenleg érvényes összeg 10 millió Ft.)

A falusi CSOK összegének legfeljebb a fele fordítható az ingatlan megvásárlására. 

Elszámolható költségek:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat
 • kémény építése, korszerűsítése
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje
 • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos- és vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség felújítását, a WC-felújítást, a konyhafelújítást
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási, helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig

Az 1997-ben indult lakástakarék értékesítési tevékenységhez kapcsolódó állami támogatás. 2018. októberében az állami támogatás megszüntetésre került (ezen időpontban az értékesítők a következők voltak: Aegon Lakástakarékpénztár, Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarékpénztár), így az ezután megkötésre kerülő szerződésekhez állami támogatás nem jár (Fundamenta Lakáskassza és OTP Lakástakarékpénztár).

A lakástakarékpénztár egy olyan megtakarítási forma, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy segítse az otthonteremtés legfontosabb állomásait. Az összeget mindenki szabadon felhasználhatja a következő célokra:

 • A megtakarítási konstrukció által összegyűjtött pénzből családi házat, tanyai lakóingatlant, lakást és lakástelket is lehet vásárolni, de emellett az ingatlancserére is lehetőség van.
 • A lakástakarék-megtakarítás biztosítja a meglévő lakás/ház kibővítését is. Lakásbővítésről azokban az esetekben beszélünk, amikor a lakás/ház területe plusz egy szobával bővül, de ide tartozik az emeletépítés és a tetőtér-beépítése is.
 • Az összegyűjtött pénz lakásfelújításra fordítható, egyetlen szabály, hogy kizárólag beépített és „elmozdíthatatlan” dolgokra lehet elkölteni. Tehát ide tartozik az energetikai felújítás során minden burkolási anyag, ajtó– és ablak csere, de még a beépített konyhaszekrény vagy mosogatógép is, valamint az energetikai, korszerűsítési beruházások, mint a nyílászáró csere, kazáncsere, szigetelés, napelem.
 • A lakástakarék által megspórolt összeg felhasználható a közművesítés különböző módjaira is. Ide tartozik a vízelvezetéstől kezdve, a járdaépítésen és -felújításon át, a különböző vezetékek (áram, gáz, eresz) be- és felszerelése, az árokrendszer kiépítése mellett az internetes és tévés hálózatok bekötését is fedezheti a megtakarított összeg.

 • A lakástakarék egyik legnagyobb előnye, hogy a lakáshitel igénylését követően a kölcsönösszeg-törlesztésére is alkalmas. 
 • A lakástakarék lehetővé teszi az idősek otthonában kiváltható élethosszig tartó bérleti jog megvásárlásának fedezését is.

Babaváró hitel

Hivatkozás másolása

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony, a külföldi TB jogviszony és a hallgatói GYED is annak számít), jelenleg maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású, jelzálog nélküli kölcsönt igényelhet 2023. december 31-ig a bankfiókokban.

2024. január 1. után változnak a szabályok: a hitel maximális összege 11 millió forintra nő és

azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatt van. 2025 január elsejéig - egy átmeneti időszakban - még jogosultak a 40 év alatti hölgyek is, de ehhez igazolni kell a várandósságot.

A törlesztő részlet legfeljebb havi 50 ezer Ft, a futamidő 5-20 év.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva 5 éven belül megszületik az első gyermek, a kölcsön továbbra is – immár a teljes futamidő alatt – kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig 3 évre felfüggesztik. A második gyermek születésénél újabb 3 évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás 30%-át is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennmaradó összeget átvállalja az állam.  

A támogatás önerőként is beszámíttatható, ha új lakásba költözne a család és ehhez jelzáloghitelt vesz fel, valamint hitelkiváltásra is felhasználható.

A következő bankok kínálják Magyarországon a babaváró hitel felvételét:

 • OTP babaváró hitel
 • CIB babaváró hitel
 • Raiffeisen babaváró hitel
 • Takarékbank babaváró hitel
 • Erste babaváró hitel
 • Unicredit babaváró hitel
 • K&H babaváró hitel
 • Budapest Bank babaváró hitel

K&H zöld piaci lakáshitel

Hivatkozás másolása

Ha energetikai felújításhoz kapcsolódó hitelt kerestek, akkor a K&H zöld piaci lakáshitelét is ajánljuk figyelmetekbe:

A zöldhitel alapvető célja az, hogy az adott ingatlan energetikai besorolása és energiafogyasztása javuljon. A hitel felhasználható olyan korszerűsítési beruházások finanszírozására, ahol a beruházásnak köszönhetően legalább 30%-kal csökken az ingatlan energiafogyasztása, vagy a beruházásnak köszönhetően az ingatlan BB energetikai besorolási osztályba kerül (energiafogyasztása max. 80 kWh/m2/év). Ezen kívül meghatároztak 13 korszerűsítési intézkedést (pl. napelem, hőszivattyú telepítés, árnyékolástechnika, okosmérők) , amelyek energiamegtakarítástól függetlenül finanszírozhatók a hitelből.  Ez a hitellehetőség azoknak segít, akik tényleges és jelentős energetikai megtakarítást tudnak elérni a beruházással.

THM: 8,4-11,2%.

A hitelt felvevők számára az energetikai tanúsítvány költsége visszatérítésre kerül 40 000 forintig.

Magnetbank zöld hitele

Hivatkozás másolása

A Magnet közösségi bank új hitel terméke kifejezetten azoknak szól, akik napelemet szeretnének telepíteni, vagy otthoni autótöltő állomás kiépítése a céljuk.

THM: 12,3-21,6%

Fundamenta hitelek

Hivatkozás másolása

A Fundamenta hiteltermékei elsősorban azoknak kedvező, akik tudnak előtakarékoskodni. 5 év megtakarítás után kedvező hitelt kaphatnak az  Otthonteremtő megtakarítás + lakáskölcsönnel.  Ebben az esetben minimum  5 év megtakarítás után lehet igénybe venni fix kamatozású lakáskölcsönt, aminek a jelenlegi kamata 3,9-4,9% (3,9% az 5 éves hitelnél, 4,9% a 20 éves hitelnél). A megtakarításra  0,1% betéti kamatot fizetnek, de 5 év után adnak +5% bónusz betéti kamatot. 

Másik termékük a Gyarapodó megtakarítás + lakáskölcsön.

A megtakarítás futamideje 80 hó (6,66 év)-től -16,5 évig terjed. A megtakarítás kamata 0,1 %, de 80 hó után 7,5% plusz kamatot (kamatbónusz), 16,5 év után 22,5% plusz kamatot adnak. A megtakarítás végén a lakáskölcsön hitelkamata 5,5 %, az áthidaló kölcsöné is.

Kifejezetten felújítási célú hitel a Fundamentától a Felújító Lakáshitel. Felvehető összeg 2,5 és 10 millió forint között van.

A futamidő minden esetben 91 hónap, ami 7 év 7 hónap. A THM értéke a teljes futamidőre 15,40% és 16,07% között van.  Fix kamatozású hitelről van szó.

A hitel felhasználható:

- Közművesítésre

- Felújításra

- Korszerűsítésre

Előzetes megtakarítással (Lakáskasszával) nem kell rendelkezni a hitel igényléséhez.

Erste Zöld Jelzáloghitel

Hivatkozás másolása

Az Erste Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét egyaránt igénybe lehet venni új lakóingatlan vásárlásához, illetve építéséhez, valamint a már meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez. A zöld célú lakáshitel kamata 50 bázisponttal alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitel kamata. A zöld lakáshitel igényléséhez új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie és az éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh-t négyzetméterenként. Használt lakás felújításakor a beruházás eredményeként legalább 30 százalékos primer energiafelhasználás csökkentést kell elérni, vagy azt, hogy az ingatlan energetikai besorolása elérje a BB szintet. Amennyiben a zöld cél megvalósul, az Erste egy alkalommal átvállalja az azt igazoló energetikai tanúsítvány beszerzésének díját

THM 9,8-10.9%.

Raiffeisen Zöld Jelzáloghitel

Hivatkozás másolása

A  Raiffeisen Zöld Jelzáloghitel igénybe vehető

-meglévő ingatlan felújítására: ekkor feltétel, hogy az ingatlan energetikai besorolása BB (vagy annál jobb) legyen és az összesített energetikai jellemzőjének számított értéke (primer energiaigény) legfeljebb 80 kWh/m²/év legyen, vagy az energetikai jellemző (primerenergia igény) legalább 30%-kal javuljon

-bizonyos konkrét energetikai korszerűsítési beruházások finanszírozására (pl.: hőszigetelés napelem, napkollektor, hőszivattyú telepítése)

THM: 8,94-11,57%, 4 féle kamatkedvezmény vehető igénybe.

OTP lakástakarék és hitel

Hivatkozás másolása

Prémium néven 2023. március 1-től új termékcsaládot indított az OTP Lakástakarék, melynél négy- és nyolcéves futamidőre szerződhet az ügyfél, havonta legalább tízezer, legfeljebb 50 ezer forintos befizetés vállalásával. A négyéves megtakarítási idejű változatnál – lakáscélú felhasználás esetén – 10 százalék prémium érhető el a szerződés szerinti havi betét befizetésekre, a 8 éves megtakarítási idejű változatnál viszont az elérhető prémium mértéke már 30 százalék. Az ügyfelek a futamidő lejárta után limitált összegű, kedvezményes hitelt is igényelhetnek.

A szerződéskötésnél nincs szükség adóazonosító megadására, bármennyi szerződés köthető, kedvezményezett megjelölése nélkül is.

 A prémium, és a kedvezményes hitel eléréséhez tehát csak az a feltétel, hogy a futamidő végét követően lakáscélra fordítsák a rendelkezésre álló összeget, illetve az, hogy az ügyfél magyarországi lakóhellyel vagy magyar tartózkodási hellyel rendelkezzen.

OTP Zöld Lakáshitelek

Hivatkozás másolása

Az OTP Zöld Lakáshitele igénybe vehető új lakás építésére vagy vásárlására, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítésére. A zöld lakáshitel igényléséhez új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie és az éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh-t négyzetméterenként. Használt lakás felújításakor a beruházás eredményeként legalább 30 százalékos primer energiafelhasználás csökkentést kell elérni, vagy azt, hogy az ingatlan energetikai besorolása a beruházásnak köszönhetően elérje (vagy meghaladja) a BB szintet és a primer energiaigény ne haladja meg a 80kWh/m2/év értéket. 

THM 11,3-11,4% 

MBH Lakáshitel ECO kedvezménnyel

Hivatkozás másolása

Mit jelent az ECO konstrukció?

Korszerűsítési és vásárlási célú piaci lakáshitel, melynek célja az energiahatékonyság javítása.

Ha vásárolnánk belőle, akkor 0,5 százalék kamatkedvezményt kapunk, ha az új lakás legalább BB energetikai besorolású. Ha viszont korszerűsítenénk, akkor 0,25 százalék kamatkedvezmény jár, ha a lakás primer energiaigénye legalább 10 százalékkal csökken, vagy az energetikai besorolása legalább 1 kategóriát javul. Ezenfelül visszakapjuk 2 energetikai tanúsítvány árát, és utólag visszatéríti a bank a helyszíni szemle díját, valamint átvállalja a tulajdoni lap és térképmásolat lekérésének díját.

THM: 8,94%-9,19%

Társasházi felújítási hitelek

Hivatkozás másolása

Kamattámogatott hitelek

Hivatkozás másolása

Több hazai pénzintézet is kínál kamattámogatott hitelt azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, amelyek nem rendelkeznek elegendő saját forrással a külső vagy belső felújításokhoz, valamint energia-megtakarítást eredményező beruházásokhoz. A futamidő első 5 évében a kamat 70%-át, a második 5 évében a kamat 35%-át kitevő állami támogatás vehető igénybe, így a hitel nagyon kedvező kamatozású. A kamatszint változó, legtöbbször az MNB alapkamatjához kötött. A futamidő általában 10 év, de van olyan bank, ahol ez 15 évre meghosszabbítható. 2018. októbere előtt kötött lakás-takarékpénztári szerződéssel kombinálható, ebben az esetben további állami támogatás vehető igénybe. Előírás a társasházi felújítási alap megléte. Biztosítékként előírhatnak a pénzintézetek óvadéki betétet, önkormányzati kezességet, lakás-takarékpénztári szerződést vagy jelzálog bejegyzést. További részleteket a bankok oldalain találsz. 

Fundamenta társasházi hitelek

Hivatkozás másolása

A Fundamenta hiteltermékei elsősorban azon társasházaknak kedvezőek, akik előtakarékoskodni tudnak. Ezek a hitelek nem kamattámogatottak, de fix kamatozásúak, szemben a támogatott hitelekkel. 5 év megtakarítás után kedvező hitelt kaphatnak az  Otthonteremtő megtakarítás + lakáskölcsönnel, amelynek a jelenlegi kamata 3,9-4,9% (3,9% az 5 éves hitelnél, 4,9% a 20 éves hitelnél). A megtakarításra  0,1% betéti kamatot fizetnek, de 5 év után  adnak +5% bónusz betéti kamatot.

Másik termékük a Gyarapodó megtakarítás + lakáskölcsön.

A megtakarítás futamideje 80 hó (6,66 év)-től -16,5 évig terjed. A megtakarítás kamata 0,1 %, de 80 hó után 7,5% plusz kamatot (kamatbónusz), 16,5 év után 22,5% plusz kamatot adnak. A megtakarítás végén a lakáskölcsön hitelkamata 5,5 %, az áthidaló kölcsöné is.

Kifejezetten felújítási célú hitel a Fundamentától a Felújító Lakáshitel. Felvehető összeg 2,5 és 10 millió forint között van.

A futamidő minden esetben 91 hónap, ami 7 év 7 hónap. A THM értéke a teljes futamidőre 15,40% és 16,07% között van.  Fix kamatozású hitelről van szó.

A hitel felhasználható:

- Közművesítésre

- Felújításra

- Korszerűsítésre

Előzetes megtakarítással (Lakáskasszával) nem kell rendelkezni a hitel igényléséhez.

Önkormányzati támogatások

Hivatkozás másolása

Ebben a részben csak azon önkormányzatok lakásfelújítással kapcsolatos támogatásait mutatjuk be, ahol RenoPont irodát találsz. Más önkormányzatok lehetőségeiről érdeklődj irodánkban.

Energiahatékonysági program a 6. számú választókerületben

Hivatkozás másolása

Jámbor András a 6. számú választókerület képviselője indított energiahatékonysági programot a választókerületében élők számára. Ez gyakorlatban a VIII.kerület egy része és a IX. kerület.

A program célja, hogy kis ráfordítással elvégezhető energiahatékonysági megoldásokkal támogassa a lakosságot, továbbá egy felmérést is végeznek ingyenesen az ingatlanon és energiahatékonysági tanácsokat adnak. A támogatás összege 30-50ezer forint között lehet.

Belvárosi karbantartási támogatás

Hivatkozás másolása

Az V. kerületi Önkormányzat lakás-karbantartási támogatást nyújt a fűtőberendezés, tűzhely, melegvíz előállító berendezés, kád, mosdó, falikút, mosogató, WC, csaptelep javítása, felújítása, cseréje, elektromos hálózat javítása, cseréje, beázás, csőrepedés után kőműves és hidegburkolási munkálatok elvégzéséhez. Lakás-karbantartási támogatás nyújtható annak az V. kerületben egy éve lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében 200 %-át. A lakás-karbantartási támogatás háromévenként egyszer vehető igénybe 80.000.-Ft összeghatárig a fentiekben felsorolt munkák elvégzésére.

Józsefvárosi bérlakás támogatás

Hivatkozás másolása

Pályázatot nyújthat be az Önkormányzattal a pályázat benyújtásakor lakásbérleti jogviszonyban álló magánszemély. A pályázat főként felújítási, korszerűsítési, komfortfokozat emeléssel járó és az energiahatékonyságot javító munkálatokat támogatja, amely tartósan emeli az önkormányzati bérlakás használati értékét. Az Önkormányzat a lakosokat 25 milliós keretösszeggel támogatja. Pályázatonként legalább bruttó 50 ezer forint, legfeljebb bruttó 300 ezer forint értékű beruházás számolható el a támogatás terhére. Ha az elvégzendő munka értéke a bruttó 300 ezer forintos határt meghaladja, akkor a pályázattal nem támogatott részt a bérlő saját maga vállalja megfizetni. A pályázat nem igényel önrészt, de utófinanszírozott. További részletek az Önkormányzat oldalán:

Budavári támogatások

Hivatkozás másolása

A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat két pályázatot is kiírt energetikai korszerűsítés témában. Az egyik pályázat társasházaknak szól és akár 5 millió forint támogatásban is lehet részesülni. Pályázni lehet energiahatékonysági felújításokra (homlokzati hőszigetelés, ablakcserék, gépészeti korszerűsítés), de közmű csere, födém megerősítés, lift építés, tető felújítás is  a támogatandó munkák között szerepel. Részletek itt az önkormányzat honlapján.

A másik pályázat lakástulajdonosoknak szól, és akár 1 millió Ft támogatásban lehet részesülni. Nyílászárók cseréjét, fűtéskorszerűsítést, bojlercserét, világításkorszerűsítést illetve elektromos hálózat cseréjét támogatja az önkormányzat. A pályázók első körben a kerületben lakó, kisebb jöveledemmel rendelkező háztartások lehetnek. További információt az önkormányzat honlapján kaphattok.

Vállalkozói támogatások

Hivatkozás másolása

A vállalkozások részére számos pályázat áll rendelkezésre, melyek között vannak energetikai felújításra is felhasználható támogatások.

Feldolgozóipari támogatások

Hivatkozás másolása

A kormány az energiaár-emelkedés mérséklése érdekében a hazai nagy energiafogyasztásal járó feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozásokat célzó támogatási programmal segíti a vállalkozásokat. A Pályázati beadásának határideje 2022. december 15. 19 óra. Bővebb információ a pályázatról ezen a linken olvasható.

Felújításra (már) nem lehívható pályázatok

Hivatkozás másolása

Napelemes Pályázat

Hivatkozás másolása

RRF- 6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat lakossági pályázók részére

A lakossági napelemes pályázat 100%-os vissza nem térítendő támogatást nyújt háztartások számára energetikai beruházások végrehajtásához.

Támogatható tevékenységek:

(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,
VAGY
(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró cseréje.
A támogatást igenyelhetők köre: nagykorú természetes személy (magánszemély); rendelkezik magyar adóazonosító jellel; állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezik a fejlesztendő ingatlanban; a beruházással érintett épület esetében (rész)tulajdonjoggal bír; nincs 60 napot meghaladó köztartozása; a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege az ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező személyek számával számolva 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.
Igényelhető támogatás összege: legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.900.000 Ft, (2) esetén bruttó 11.300.000 Ft.

A beruházás csak Regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására.

Otthonfelújítási támogatás

Hivatkozás másolása

Az Otthonfelújítási támogatás az energetikai felújítások egyik meghatározó forrása. Célja a gyermekes családok lakhatási körülményeinek javítása és a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése. Forrása a központi költségvetés a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló a 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet rendelkezései szerint. A támogatás olyan Magyarország területén elhelyezkedő lakáscélú ingatlan fejlesztésre lehet támogatást igényelni, amely, az ingatlan nyilvántartás szerint lakás, lakóház vagy egyéb lakáscélú épület. A jogszabály gyermek fogalma alatt a várandósság 12. hetétől a 25. életév betöltéséig eltartott, vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket érti.

A támogatásra jogosultak köre: A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő személy vagy az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen igényelhetik. További feltételek egyebek között, hogy az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyikük rendelkezzen egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, valamint az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozással.

Igényelhető támogatás összege: A támogatás összege a számlával igazolt, a Rendeletben részletezett építési tevekénységek költségeinek 50%-a, de legfeljebb: 3.000.000 Ft.

Az elszámolható költségek megoszlása: Az elszámolásban 50-50%-os megoszlásnak kell lennie az anyagköltség és a munkadíj között, és egyik költségelem sem haladhatja meg a 1,5 millió Ft-ot.

A támogatás kombinálható a CSOK-al és a falusi CSOK-al is, de kettősfinanszírozás nem lehetséges. Ugyanakkor a Lakástakarék pénztárral és a Babaváró hitellel egyszerre is felhasználható.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) új lakás vásárlására vagy építésére, valamint használt lakás vásárlására és bővítésére vehető igénybe, otthonfelújításra nem lehet felhasználni.

MNB Zöld Otthon

Hivatkozás másolása

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Programját energiahatékony (legalább BB tanúsítványú) új lakás vásárlására és építésére lehet igénybe venni, felújításra nem lehívható ez a hitel.

MFB hitel - felfüggesztve

Hivatkozás másolása

A Magyar Fejlesztési Bank lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését kamat támogatott hitellel segítette elő. A hitel kamata 0% volt, amelynek forrásai VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) hitelprogram (Budapest és Pest megye) és a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú hitelprogram (egyéb régiók). A kamattámogatásra fordított összeg mintegy 115 milliárd Ft volt.

A támogatásra jogosultak köre: természetes személy, társasház, és lakásszövetkezet.

Támogatható tevékenységek:

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek

 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
 • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
 • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje
 • fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése

Megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek

 • napkollektoros rendszer
 • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
 • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm villamosenergia-termelés céljából

További információ: a hitelkonstrukció újbóli megnyitásáról holnapunkon tájékoztatást adunk.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.