RenoPont

Kik hozták létre a RenoPontot?

A lakossági energiafogyasztás Magyarország végső energiafelhasználásnak egyharmadát teszi ki. A 4,4 millió lakás kétharmada energiafelhasználási szempontból korszerűtlen, megfelelő energiahatékonysági felújítás révén a lakosság által jelenleg felhasznált energia mintegy 40-50 százaléka megtakarítható lenne. 

Munkánkkal el szeretnénk érni, hogy a felújítások hosszútávon növeljék a társasházi lakások és a családi házak komfortját és piaci értékét, miközben érdemben csökkentik a háztartások energiafogyasztását, rezsiköltségeit és károsanyag kibocsátását.

2. RenoHUb projekt

Hivatkozás másolása

A RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ a RenoHUb projekt keretein belül valósult meg. A RenoHUb projekt 2019 novemberétől 2023 májusáig tartott az Európai Unió Horizon 2020 innovációs programjának finanszírozásában. A projektet öt elismert hazai szakmai szervezet által létrehozott konzorcium – az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az AACM Central Europe Llc, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete – valósította meg. 

3. Mi történt a projektben?

Hivatkozás másolása

A projektben létrehoztuk az első magyarországi egyablakos tanácsadó rendszert, a RenoHUb modellt. Elkészült a RenoPont honlap, amely sokrétű tudásbázist és eszköztárat jelent a felújítóknak. Megalkottuk a RenoPont ügyfélutat és létrehoztuk a RenoPont irodahálózatot országosan a személyre szabott tanácsadás biztosításához. Piackutatást végeztünk a felújítások motivációinak és akadályainak megismerésére. Statisztikai kutatásban mutattuk ki, mennyivel nő az ingatlan értéke, ha felújítják? Innovatív finanszírozási lehetőségeket vizsgáltunk, Magyarországon is adaptálható megoldásokat kerestünk. RenoPont tanácsadókat képeztünk, előállt a Tanácsadói Kézikönyv és online is elérhető a tréningek anyaga. Megvalósult a RenoPont szakemberképzés és minőségbiztosítás a Partner Programon keresztül a Nyugodt Építlezés Információs Keretrendszerrel együttműködésben. A projekt utolsó évében aktív kommunikációs kampány zajlott a projekt eredményeinek megismerésére, másrészt energiahatékonysági, energiatakarékossági  szemléletformálással segítettük a lakosságot.

A RenoHUb által létrehozott szolgáltatás a számos európai országban már sikeresen működő egyablakos tanácsadói rendszer (one-stop shop) hazai adaptációja.

Szolgáltatásunk célja, hogy

  • minden szükséges jogi, műszaki, illetve pénzügyi jellegű tudnivalóval ellássuk az energiahatékonysági felújítást (pl. hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést, a nyílászárók cseréjét) tervező érdeklődőket,
  • személyre szabottan adjunk tanácsot és biztosítsuk mindazokat a szakembereket, akik segítségével szakszerűen valósíthatók meg a rezsicsökkentő hatású lakásfelújítások.

I. RenoPont online platform

Az online platform elsődleges célja a lakásfelújításra készülő ügyfelek tájékoztatása, illetve a RenoPont irodákba való becsatornázása.

Az online platformon keresztül elérhető fontosabb szolgáltatások:

  • online kalkulátor, amely tájékoztatást ad, hogy milyen felújításokra lesz szükség az energiafogyasztásunk csökkentéséhez,
  • letölthető mintadokumentum gyűjtemény (pl. sablon ajánlatkérések, szerződések),
  • felújítás folyamatával kapcsolatos műszaki, pénzügyi, jogi információk,
  • ajánlások műszaki (pl. elérhető hőszigetelő anyagok, nyílászárók, vagy fűtési rendszerek) és pénzügyi (pl. állami támogatások, EU-s pályázatok, banki finanszírozási formák) termékekre vonatkozóan,
  • szakember-adatbázis, a tapasztalatok megosztására, illetve a szakemberek értékelésére szolgáló felület.

Bízunk benne, hogy az online platformon keresztül átláthatóan, megbízhatóan és magas szakmai színvonalon tudjuk informálni az energetikai felújítás előtt álló, vagy akár a megkezdett felújítási folyamatban lévő családi ház- és lakástulajdonosokat.

II.           RenoPont irodahálózat

Az online platformon való tájékozódás után az ügyfél a RenoPont tanácsadói irodákban vagy online konzultáción keresztül, a RenoPont munkatársak segítségével személyre szabott tanácsadáshoz juthat hozzá, megkönnyítve ezzel a lakásfelújítással kapcsolatos döntéseket.

A konzultációs folyamat szakértői tanácsadással kezdődik, és végigkíséri az ügyfeleket az energiahatékonysági felújításon a döntéselőkészítéstől egészen a jókora rezsicsökkentést lehetővé tevő beruházás megvalósulásig.

A RenoPont tanácsadók munkája csökkenti a kockázatokat, az információhiányt, a beruházási költségeket, a kivitelezők iránti bizalmatlanságot, miközben felkészült szakértő partnereink segítségével magas minőségben valósul meg az átfogó energetikai felújítás folyamata.

5. RenoHUb projekt utáni tevékenység

Hivatkozás másolása

A Magyar Energiahatkéonységi Intézet (MEHI) az európai uniós finanszírozás után tovább üzemelteti a RenoPont irodahálózatot, és önkormányzatok segítségével igyekszik bővíteni a tanácsadói pontok számát, elsősorban vidéken. Célunk, hogy minden régióban elérhető legyen egy RenoPont iroda. A honlapot fenntartjuk, frissítjük a tartalmakat, a legfontosabb hírekről hírlevelünkben és facebook csatornánkon is beszámolunk. Szemléletformálási rendezvényeket tartunk: cégeknél energiahatékonysági előadást, képzést tartunk, a munkavállalóknak RenoPont kitelepülés keretében adunk személyre szabott felújítási tanácsokat. A hálózat hosszútávú pénzügyi fenntarthatóságának biztosításához együttműködő partnert keresünk, amelyhez ötleteket fogadunk.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.