RenoPont

Az energiahatékonyság és mélyfelújítás előnyei

Lakásod energetikai felújításának, az energiahatékonyság növelésének számos kézzelfogható előnye van.

Mélyfelújítás előnyei

Hivatkozás másolása

Mélyfelújításnak nevezzük, amikor az épületfelújítás során mind a hőszigetelés, mind a fűtéskorszerűsítés, mind a nyílászárók cseréje megtörténik. Ezzel az átfogó renoválással az energiafogyasztás min. 40-50%-át meg lehet takarítani, de akár a 80%-os cél is elérhető.

Mélyfelújítás esetén az egyes felújítási elemek hatása összeadódik, és így kiaknázható az épületben lévő maximális energiahatékonysági potenciál.

Ütemezett felújítás, jó sorrendben

Hivatkozás másolása

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő pénz a teljes mélyfelújítás elvégzéséhez, vagy más okból nem szeretnéd vagy tudod a legelőnyösebb, komplex felújítást választani, lehetőség van ütemezett, szakaszos felújításra is, de a felújítások jó sorrendje alapvető! Legjobb egy energetikussal felméretni a lakást, aki felújítási tervet javasol, amely a kivitelezés megfelelő sorrendjére is kitér. Sok esetben a nyílászárócserével érdemes kezdeni, amit a hőszigetelés követ, majd a fűtési rendszer korszerűsítése zárja a folyamatot.

1. Energia- és pénzmegtakarítás

Hivatkozás másolása

Energiahatékony felújítással 40-60%-os, extrém esetben akár 80%-os energiafogyasztás-csökkenést érhetsz el. Ez a szám a jól átgondolt és megfelelően kivitelezett, átfogó, más néven mélyfelújítás esetén áll fenn, de ha csak szakaszosan van mód az energetikai felújításra, a megtakarítás már akkor is jelentős, és a komfortérzet is érezhetően javul. Bármilyen lépést is teszel a lakás energetikai felújítása érdekében, a rezsiszámlákon, így a pénztárcádon és a környezeti terheléseden is mindenképp könnyíteni fog! Ez az egyik legjobb befektetés, különösen a nyugdíjas évekre, amikor végre nem a rezsiszámlára, hanem magadra szeretnéd költeni a jól megérdemelt jövedelmedet.

2. Nyári/téli kényelem

Hivatkozás másolása

Úgy télen, mint nyáron, a jól szigetelt ház mindennap igazi kényelmet nyújt. A szigetelésnek, ezen belül a megfelelő vastagságú szigetelőanyagoknak és a korszerű ablakoknak köszönhetően télen melegebb lesz a lakás. Megszűnik a huzat, sem a padlónál, sem a falaknál nem húz a hideg, minden helyiségben egyenletes lesz a hőmérséklet. Az otthon melege végre nemcsak egy szlogen lesz, hanem a szó szerinti valóság.
Nyáron az árnyékolás és szigetelés miatt hűvösebb lesz a lakás, kevésbé van szükség légkondícionálásra, ami szintén jelentős rezsicsökkentő tényező, majdnem olyan fontos, mint a fűtés korszerűsítése.

3. Csendesebb otthon

Hivatkozás másolása

A szigetelés nemcsak a hideget, illetve nyáron a meleget zárja ki, de a külső zajokat, lármát is, amitől csendesebb, nyugalmasabb lesz az otthonunk.

4. Szebb belső

Hivatkozás másolása

Életünk 90%-át belső terekben töltjük, így fontos szempont, hogy élvezzük-e belső tereinket, örömet okoz-e saját otthonunkban lenni.

    5. Meghibásodások minimalizálása, megbízható műszaki üzemeltetés

    Hivatkozás másolása

    Elégedetten és biztonságban töltheted mindennapjaidat a jól szabályozható, felügyelhető berendezések között. A korszerűen felújított fűtési rendszer megbízhatóan működik, meghibásodásoktól mentesen.

    6. Tiszta belső levegő

    Hivatkozás másolása

    A hőhidak és vizesedés megszüntetésével eltűnik a penész és a dohos szag, ami tiszta, egészséges belső levegőt nyújt. A tisztább fűtőberendezések számos káros anyagtól kímélik meg otthonod, míg a mechanikus szellőzéssel biztosítható az elhasznált levegő cseréje.

    7. Javuló egészségi állapot

    Hivatkozás másolása

    A penész és doh megszűnése, valamint a korszerű fűtőberendezések miatti tiszta levegő csökkenti a légzőszervi betegségek (pl. asztma, allergia) és a szív- és érrendszeri betegségek (pl. érszűkület, szívritmuszavar) kialakulását. Ezek a jótékony hatások különösen a gyermekeknél és az időseknél jelentkeznek. Ezek a lakásfelújítás, energetikai korszerűsítás azon vetületei, amelyekről általában kevés szó esik, amikor a felújítás napirendre kerül. Pedig ezeknek az állapotoknak a javulása sok család számára a rezsiszámla csökkenésénél is fontosabb, és akár egy új életminőséget jelenthet.

    8. Ingatlan értékének növekedése

    Hivatkozás másolása

    A felújított, korszerű ingatlanokat magasabb áron lehet értékesíteni. A korszerű fűtés, a kiváló szigetelés és a modern nyílászárók adta magas energetikai besorolás miatt a beruházásod befektetésnek is számít – akár az unokák számára is.

    9. Környezetvédelem

    Hivatkozás másolása

    A téli fűtés és a használati melegvíz előállítása miatt az országos üvegházgáz-kibocsátások jelentős részéért otthonaink a felelősek. Az energiahatékonysági felújításnak köszönhetően nagymértékben csökkentheti a bolygó környezeti terhelését!

    Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

    Vedd fel velünk a kapcsolatot!

    Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

    Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.