RenoPont

Hatóságok, engedélyek

1. Mi engedélyköteles, mi nem?

Hivatkozás másolása
 • Bármilyen műemléki védettség alatt álló épület esetében minden beavatkozáshoz a helyi építéshatóság és a műemlékvédelmi hatóság engedélye szükséges.
 • Az utólagos hőszigeteléshez alapesetben nem szükséges hatósági engedély.
 • A nyílászárók cseréjénél csak akkor kell engedély a helyi építéshatóságtól, ha az eredeti méreten és formán változtatni akarunk.
 • A fűtési rendszer korszerűsítésekor több hatósággal is dolgunk lehet: gázfűtés esetén a helyi gázszolgáltatótól, valamint a kéményseprő-ipari szolgáltatótól is engedélyt kell szereznünk, és az üzembe helyezést is ők hagyják majd jóvá.
 • A hőleadó rendszert (radiátorok, padlófűtés stb.) nem kötelező tervezni és engedélyeztetni, mégis ajánlott a gépészeti terv készítése, mert megkönnyíti a szakszerű és ésszerű kivitelezést.
 • Bizonyos tevékenységeket csak engedéllyel, szakvizsgával rendelkező szerelő végezhet. Ilyen például a gázkészülékek szerelése, üzembe helyezése, valamint a kéménybélelés. Az engedéllyel rendelkező kivitelezők listájáról érdeklődjön a szakhatóságoknál!

2. Általános építésügyi hatóság

Hivatkozás másolása
 • a hozzá beérkező kérelem alapján építésügyi engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokat folytat, valamint építésügyi hatósági szolgáltatást nyújt,
 • leggyakoribb engedélyezési eljárások: építési, fennmaradási, használatbavételi, bontási engedély hatályát meghosszabító,
 • leggyakoribb tudomásulvételi eljárások: jogutódlás, használatbavétel,
 • a kérelem és mellékleteinek benyújtása történhet elektronikusan (ÉTDR rendszeren keresztül) vagy kormányablaknál (ügyintéző tölti fel az ÉTDR-be a kérelmet),
 • az általános építésügyi hatóság a megyei kormányhivatalban működik, elérhetőségét a https://www.e-epites.hu/hatosagkereso/illetekes-hatosagok-lekerdezese oldalon találod.

A hatóság rövid bemutatása:

 • a folyamatban levő építési munkákat ellenőrzi
 • a helyszíni ellenőrzést a hatóság hivatalból vagy az ügyfél kérelmére indítja meg és erről előzetesen írásban értesíti az építtetőt
 • az ellenőrzés kiterjed az építési engedély köteles, egyszerű bejelentés alapján megkezdett, valamint a nem építési engedély köteles építési munkákra is.
 • az ellenőrzés elsődleges szempontjai: jogszabály szerinti kivitelezési dokumentáció megléte, e-építési napló vezetése, közreműködők jogosultsága, az építmény szerkezete, a kivitelezés módszere és technikája.
 • az építésfelügyeleti hatóság az e-napló segítségével az építési munka egyes vonatkozásait távolról is ellenőrzi, pl.: tervek megléte, közreműködők jogosultságai.
 • az általános építésfelügyeleti hatóság a megyei kormányhivatalban működik, elérhetőségét a https://www.e-epites.hu/hatosagkereso/illetekes-hatosagok-lekerdezese oldalon találod.

3. Kéményseprőipari-szolgáltató

Hivatkozás másolása

A kéményseprőipari szolgáltatást a katasztrófavédelem végzi. Erre a fűtésrendszer cseréjénél van a leggyakrabban szükség. A kéményseprőipari szolgáltatók jegyzékét itt találod:

https://www.katasztrofavedelem.hu/177/kemenyseproipari-tevekenyseget-ellatok-orszagos-nyilvantartasa

4. Műemlékvédelmi Hatóság

Hivatkozás másolása

5. Vonatkozó jogszabályok

Hivatkozás másolása

A legfontosabb jogszabály az Építési törvény ezeket a kérdéseket illetően: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700078.tv

Építési Törvény végrehajtási rendelete: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200312.kor

Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK): https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700253.kor

Kulturális Örökség védelméről szóló törvény (a műemlékekről): https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100064.tv

Egyes települések Helyi Építési Szabályzata (HÉSZ) is fontos szempontokat ad a ház- és lakásfelújítás során.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.