RenoPont

Mindig legyen egy A terv – 5+1 érv a tervezett felújítások mellett

A hazai felújításokat vizsgáló kutatásokból jól lehet látni, hogy a lakásfelújításoknak mindössze csak 50%-a hozott energiamegtakarítást, holott ez az arány megfelelő szakértői tervezéssel lényegesen nagyobb lehetne. Ez sajnos kidobott pénz az ablakon, hiszen sok esetben nem került volna többe egy energetikai szempontból megfelelően kivitelezett felújítás, ugyanakkor a rezsiszámlákon elkönyvelhető megtakarítás összege elvész ilyenkor.

Ma Magyarországon a legtöbb felújítás ad-hoc történik, pl. elromlik a kazán, és akkor hirtelen kell egy újat venni. Vagy omlik a vakolat, festeni kell, de akkor már le is szigetelik valahogy. Könnyen belátható, ha valami hirtelen elromlik, akkor sokkal kevesebb idő és lehetőség van a mérlegelésre. Ilyenkor legtöbbször csak tűzoltás valósul meg, azzal az egyedüli céllal, hogy minél gyorsabban találjanak valamilyen olcsó megoldást.

De mit is jelent a tervezett energetikai felújítás? Ezekben az esetekben azt követően, hogy felmerült annak igénye, hogy felújításra van szükség, az ingatlantulajdonosok, vagy társasházak energetikai szakértőt kérnek fel, hogy végezzen el az ingatlanon egy energetikai felmérést. Ezen felmérés eredménye az energetikai tanúsítvány, ami egy teljesen egzakt, objektív képet mutat arról, hogy milyen az ingatlan energetikai állapota, milyen kategóriába esik. Fontos kiemelni, hogy ezek a felmérések tartalmaznak egy felújítási tervet is, amiben pontosan leírják, hogy mit és milyen megoldásokkal, paraméterekkel kell felújítani ahhoz, hogy az ingatlan energetikailag korszerűsödjön és ezzel milyen kategória javulás érhető el.

Természetesen egy energetikai felújításnak van költsége, de ez többszörösen megtérül a rezsi számlákon nyert megtakarításokkal. Vagy épp fordítva, töredék összegről beszélhetünk egy rosszul átgondolt (vagy pont át nem gondolt), elkapkodott lépésnek köszönhető extra kiadáshoz képest.

Az alábbiakban 5+1 pontban szedtük össze a tervezéssel járó előnyöket:

1.      Az energiacsapda elkerülése

A nem megfelelő számításokra épülő felújításoknál könnyen előfordulhat és meg is szokott történni, hogy pl. egy szigetelésnél nem megfelelő vastagságú szigetelőanyag kerül föl a falakra, ami nem fogja meghozni azt a rezsicsökkenést, energiahatékonyságot, ami egyébként elérhető lett volna. Ha ez ki is derül, ilyenkor már senki nem fogja újrakezdeni a felújítást, vagyis évtizedekre konzervál egy olyan állapotot, ami sem energetikailag, sem gazdaságilag nem megfelelő. Egy ilyen helyzetet nevezünk energiacsapdának, hiszen nagyon nehéz belőle kikecmeregni, ha már benne vagyunk, de tervezés nélkül viszont nagyon könnyű beleesni. Összességében tehát egy nem tervezett felújításnál az ingatlan ugyan a korábbi helyzetnél valamivel hatékonyabb lehet, de távolról sem optimális, ráadásul idő előtt ismét könnyen elavulttá válhat

2.      Alacsonyabb rezsi

A fentiekből is következik, hogy a maximális energiahatékonyság csak megfelelő tervezéssel érhető el. Márpedig egy sok esetben jelentős kiadással járó felújítást követően, teljes joggal várhatjuk el, hogy a rezsiszámlákon megjelenjen az eredmény, vagyis sokkal kevesebbet kelljen fizetni a fűtési időszakban.

3.      Lépcsőzetes ütemezés

Természetesen könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk egyszerre minden felújítási munkát elvégezni, amire szükség lenne a lakásunkkal, otthonunkkal kapcsolatban. Erre a problémára is megoldást nyújt a szakszerű energetikai felmérés, hiszen javaslatot ad arra, hogy milyen sorrendben érdemes elvégezni a felújítás lépéseit, így megoldható a lépcsőzetes korszerűsítés is. A legfontosabb cél, elkerülni a hirtelen döntések negatív következményeit: előre láthatóvá tenni mit mikor érdemes lecserélni, mi az, amit a legfontosabb, legsürgősebb kicserélni, aminél a legnagyobb esély van a meghibásodásra.

4.      Költségtakarékosság

Egy rossz szigetelés, hibásan megválasztott fűtési rendszer, kazán vagy ablak nemcsak a rezsiben nem hozza meg a várt megtakarítást, de még extra költségek is jelentkezhetnek, ha utólagos javításra, korrekcióra van szükség.

Mint az élet sok más területén, az építőiparban is rengeteg termék létezhet a piacon ugyanarra a problémára, nem könnyű választani, még a kivitelezőknek sem feltétlenül. Ezért nem árt egy olyan mérésekkel alátámasztott tervhez igazodni, amely már önmagában leszűkíti azt, hogy mit érdemes választani, de legalábbis pontosan lehet látni, hogy melyek a legköltséghatékonyabb megoldások. Megelőzhetjük azokat a rossz döntéseket, amikor látszólag a legolcsóbbat választjuk, de amiről hosszú távon mégis kiderül, hogy ez volt a drága.

Végül ne felejtsük el azt sem, hogy egy tervezett folyamatnál, amikor pontosan tudjuk mire van szükségünk, több időnk és lehetőségünk van arra, hogy a piacon a legjobb áron, kellő körültekintéssel szerezzük be a szükséges anyagokat. Összefoglalva, a legjobb a döntések a legköltséghatékonyabbak.

5.      Energetikai tanúsítvány

A legtöbb pályázatnál eleve kérik, és akkor már nem plusz kiadásról beszélünk, viszont az nem mindegy, hogy mikor végezzük el, ill. milyen mértékben vesszük figyelembe a tervezés során. De ha nem kötelező, a fent leírtakból kifolyólag akkor is érdemes elvégeztetni, nemcsak a már említett előnyök miatt, hanem azért is, mert sokkal reálisabb képet kaphatunk ingatlanunk állapotáról, piaci értékéről.

+1. Környezetünk védelme

És végül ne felejtsük el, hogy a megfelelően elvégzett energetikai korszerűsítéseknek óriási jelentőségük van Földünk védelme szempontjából is. Ma Magyarországon a háztartások a legnagyobb energiafogyasztók, és ezzel együtt az egyik legnagyobb üvegházgáz kibocsátók is: a lakóingatlanok az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát adják. A Magyarország által is vállalt, célul kitűzött klímasemlegesség elérése 2050-ig a lakóépületek energiafogyasztásának csökkentése, azaz a megfelelő energiahatékonysági felújítások nélkül nem fog sikerülni.

De az ellenkezője is igaz, az energiahatékonyságot nélkülöző felújítások klímaszempontból többet ártanak, mint használnak, hiszen a felhasznált építőanyagok előállítása is környezeti terheléssel járt.

 

Összefoglalva a szakember által tervezett megfelelő energetikai felújításokkal juthatunk csak optimális megoldásokhoz, a lehető legnagyobb költségmegtakarítás elérése mellett.

 

Felújítanál, de nem tudod hogyan vágj bele? A RenoPontnál egyedülálló segítséget nyújtunk az otthonok energetikai felújításához. A felújítási folyamat minden szakaszában számíthatsz támogatásunkra: a döntésekben, a tervezésben, a komplett kivitelezésben, és az üzemeltetésben is.

A RenoPont rendszerét úgy hoztuk létre, hogy a felújítók minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen, ún. egyablakos rendszerben kapjanak meg, ami egyszerűvé és kiszámíthatóvá teszi számukra a folyamatot. 

Ha Te is felújítást tervezel, tájékozódj oldalunkon, vagy gyere be személyesen valamelyik RenoPont irodánkba, de online tanácsadáshoz is kérhetsz időpontot. Első tanácsadás ingyenes.  

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.