RenoPont

Íme, a RenoPont 10 tippje az energiatakarékos otthonért!

A RenoPont munkatársainak a budapesti Bikás Parkban és a Zuglói Energiaközösség záróeseményén is – melyekről Facebook-oldalunkon fényképekkel illusztrált beszámolókat is láthatnak – bebizonyosodott, hogy a mélyfelújításokkal kapcsolatos információk mellett többen nyitottak olyan kisebb-nagyobb praktikákra is, melyek betartásával némiképp csökkenthetik otthoni energiafelhasználásukat. És bár a RenoPont küldetése, hogy segítse az átfogó energetikai korszerűsítésre törekvőket az elsőtől az utolsó lépésekig, a környezetvédelem elkötelezettjeiként természetesen készek vagyunk tanácsokkal szolgálni minden érdeklődő számára - hisz az energiapazarlás kiküszöbölésére is igaz a mondás: sok kicsi sokra megy! Weboldalunkon összegyűjtöttünk néhány energiatakarékossági ötletet, most pedig ezekből szemezgetünk! Hogyha csak 1-2 újdonságot jelentő tippet fogadunk is meg, az a pénztárcánk és a bolygónk szempontjából is megéri!

1.     Szellőztessünk rövid ideig, de „rendesen”

Fontos, hogy otthonunk elhasznált levegőjét időről időre felfrissítsük, azonban a fűtés (amely egy átlagos háztartásban a szükséges energia mintegy 75%-át teszi ki) szempontjából nem mindegy, hogyan. Egy 3-5 perces, teljesen kitárt ablakokkal történő szellőztetés már elegendő a légcseréhez. Ha hosszú időre nyitva hagyjuk a nyílászárókat, akár csak résnyire is, azzal rengeteg fűtési energiát vesztünk.

2.     Inkább két zuhany, mint egy kádfürdő

Pontosan tudjuk, hogy a „kádban fürdés vagy zuhanyzás” legalább annyira megosztó kérdés, mint a „kutya vagy macska”, a „Pepsi vagy Coca”, netán a „Messi vagy Ronaldo”, ám akinek a környezettudatosság is szempont, annak mindenképp utóbbit ajánljuk. Egy rövid zuhanyzás azon kívül, hogy egészségesebb, átlagosan harmadannyi víz felhasználásával jár, mint amennyi vizet engednénk a kádba a fürdés előkészületekor.

3.     Óvatosan a klímával

Egyre népszerűbbek a különböző légkondicionáló berendezések, azonban nem árt tudni, hogy a mesterséges hűtés még a fűtésnél is jóval (becslések szerint négyszer) energiaigényesebb! Éppen ezért, ha a nyári forróságban is 20 Celsius-fokra akarjuk hűteni a lakást, azzal alaposan megnöveljük ökológiai lábnyomunkat. Szakértők szerint 5 foknál többel egyébként sem érdemes csökkenteni a külső hőmérsékletet, mert ennél nagyobb hőkülönbség megviselheti a szervezetünket.

4.     „Várjuk össze” a mosnivalót

A szintén nagyfogyasztónak számító mosógép energiafelhasználása nem épp az egyenes arányosság szabályait követi: egy féladag ruha kimosásához, öblítéséhez csaknem ugyanannyi energia és víz szükséges, mintha teljesen telepakolnánk a gépet. Ebből következően próbáljuk úgy alakítani, hogy mindig kihasználjuk a mosódob teljes kapacitását.

5.     Főzzünk finomat, okosan

Kevés felkapottabb téma van manapság, mint a sütés-főzés, mi azonban azt mondjuk: az igazi gasztronómiai forradalmat az energiatakarékosság hozhatja el! Ennek első lépéseiként szerezzünk be jó hővezetésű anyagokból készült (pl. acél, vas) edényeket, használjunk fedőt, ügyeljünk arra, hogy mindig a gázrózsa vagy épp a főzőlap méretéhez igazodó edényt válasszunk, a már felforrt ételt pedig rakjuk kis lángra. Többek közt ezekkel a praktikákkal előzhető meg, hogy a művelet közben keletkező energia nagy része kárba vesszen.

6.     Ne hűtsük túl az élelmiszert

A túlságosan hidegre állított hűtőszekrény és fagyasztó is rengeteg felesleges energiáért felelős. Szakértők szerint előbbiben +5, utóbbiban pedig -18 Celsius-fok teljesen megfelelő az élelmiszerek biztonságát illetően. Egy apró tipp: ha a fagyasztóból elővett ételeket a hűtőben engedjük fel, „ingyen besegítenek kicsit” a hűtésbe.

7.     Ha nem kell, kapcsoljuk ki

A különböző elektromos készülékek készenléti („standby”) üzemmódja roppant csábító, hiszen azt sugallja, hogy ilyenkor szinte semmit nem fogyasztanak. Nos, ez a „szinte semmi” a tapasztalatok szerint akár a normál üzemmód 15%-a is lehet. Érdemesebb inkább a használaton kívüli készülékeket teljesen áramtalanítani.

8.     Otthoni iroda, zölden

Az elmúlt két évben alaposan megnőtt az otthoni munkavégzés aránya, ezért joggal vetődik fel a kérdés: milyen egy igazán környezettudatos „home office”? Egy biztos: érdemesebb laptopról dolgozni, hiszen egy hagyományos PC-hez képest ezek az eszközök átlagosan harmadannyi energiát vesznek fel.

9.     Nem kell informatikusnak lenni a spóroláshoz

Még mindig a számítógépek világánál maradva, a legtöbb operációs rendszerben van lehetőség energiatakarékos üzemmódok kiválasztására, amelyek a legtöbb felhasználó számára nem vagy alig észlelhető változást hoznak a működésben, ellenben jelentős energiát takarítanak meg. A Windows 10 rendszerben például a Start menüből elérhető Vezérlőpultban külön „fejezetet” kaptak az Energiagazdálkodási lehetőségek, ahol energiatakarékos sémát is választhatunk.

10. Nem kell mindennek fényárban úsznia

Végül, de közel sem utolsósorban a világítás optimalizálásával is nagyot léphetünk előre a fenntarthatóság irányába. Mérlegeljük, melyik helyiségben milyen fényerőre van valóban szükségünk, és ez alapján válasszunk a különböző teljesítményű izzók közül. Ha lehet, szavazzunk a hatékony, megbízható, hosszú élettartamú termékekre, mert ezekkel a teljes „pályafutásukat” nézve anyagilag is jobban járunk, nem beszélve a megspórolt energiáról!

Bízunk benne, hogy a fenti, messze nem teljes listával a RenoPont nemcsak azoknak tudott segíteni, akik már túl vannak egy átfogó energetikai korszerűsítésen és már „csak” a mindennapjaik ideális energiafelhasználását „finomhangolják”, hanem azoknak is, akik ezután vágnak bele a mélyfelújításb – reményeink szerint a mi közreműködésünkkel.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.