RenoPont

Üzemeltetési, karbantartási tanácsok

Felújítás után

Hivatkozás másolása

Kövesse nyomon a megtakarításokat!

  • Ellenőrizze rendszeresen az energiafogyasztását, így nyomon követheti a megtérülést,
  • Ha eddig átalányt fizetett a szolgáltatónak, most érdemes áttérni a havi leolvasásra, így rögtön élvezheti a korszerűsítés anyagi előnyeit,
  • Ne feledkezzen meg a beépített eszközök (pl. kazán, nyílászáró) rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról sem,
  • Az új eszközök használata bizonyos esetekben új szokásokat követel meg,
  • Ne feledd: egy korszerű otthonban is – a szellőztetéstől a hőszabályozásig, a számítógéptől a zuhanyzóig – számtalan lehetőség van az energiatakarékosságra!

Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi tippekkel: 

Egy átlagos háztartásban a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen csökkenthetjük a fűtési költségeinket.

Fűtésünk optimális energiafelhasználását már a tervezéskor érdemes pontos méretezéssel kialakítani.

Az ablakok alatt elhelyezett fűtőtestek segítik, hogy a beáramló hideg levegő összekeveredjen a szoba felfűtött levegőjével, így hőérzetünk kellemesebb lesz.

A rendeltetésének megfelelően próbáljunk beállítani egy-egy helyiség hőmérsékletét. A kellemes közérzethez például a nappaliban 20 °C, a gyerekszobában 22 °C, a hálóban 18 °C ajánlott.

Mindig csak ott és annyit fűtsünk, ahol és amennyire szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes alacsonyabbra állítani a termosztátot, vagy elzárni a radiátorokat, letekerni a konvektort.

Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt, konvektorokat, így akár 5-10 százalékkal is csökkenthet a fűtés költsége!

Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő.

Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal csak az utcát fűtjük, és a szoba kihűl.

Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt. Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal csökkentheti. Ha egy fokozottan hőszigetelt üvegű ablakra minőségi alumíniumredőnyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a téli hónapokban.

Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon rá a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását.

Szereljünk hőtükörfóliát a radiátorok mögé fűtési, így a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk!

2. Hideg és meleg víz

Hivatkozás másolása

A tárolós vízmelegítőt nem érdemes túlméretezni, ugyanis a felesleges vízmennyiség felmelegítése és hosszú ideig tartó tárolása energiaveszteséget okoz.

Tervezéskor arra is célszerű ügyelni, hogy a bojler vagy kazán a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez.

A hőtárolós bojler termosztátját érdemes 40 ºC-ra beállítani, és csak átmenetileg tekerni feljebb, ha több meleg vízre van igényünk.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a bojlert, akkor teljesen kapcsoljuk ki.

A rövid zuhanyozás nemcsak egészségesebb, de harmadannyi vízzel tisztálkodhatunk, mintha kádban fürödnénk.

Lehetőleg ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat, borotválkozzunk.

A mosogatógépet az edény szennyezettségének megfelelő, teljes töltetű, lehetőleg kímélő programon használjuk.

A vízcsapok csöpögését, vécétartályok szivárgását minél előbb szüntessük meg, legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni.

A hagyományos vécéöblítő tartályokat érdemes víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vécék vízfelhasználása.

A vízóra felszerelése után a fogyasztás akár 40 százalékkal is csökkenhet, egyszerűen csak azért, mert látjuk, mennyit fogyasztunk, és ezért tudatosabban használjuk a vizet.

3. Hűtés, légkondicionálás

Hivatkozás másolása

A mesterséges hűtés csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés! Egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta akár 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást.

A jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk klímáját a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt. Az ablak megfelelő árnyékolása - redőnnyel, spalettával, reluxával - jól érezhetően szabályozza a szoba hőmérsékletét. Okosan szellőztessünk: este nyissunk ablakot, amikor lehűlt a levegő és reggel, amikor kint már meleg van, csukjuk be a nyílászárókat, hogy bent tartsuk a hűvöset.

Sok esetben egy ventilátor is elég a jobb közérzethez. Választhatunk mennyezeti ventilátort, melynek fogyasztása 75 W, annyi, mint egy hagyományos izzóé, azaz töredéke egy légkondicionáló berendezésnek.

Lakásunk hőszigetelése nemcsak télen, de nyáron sokat segít, hogy energiát takarítsunk meg: a nyári forróságban kint tartja a meleget.

Ha nem akarunk lemondani a klímaberendezésről, akkor vásárlásnál ügyeljünk a zajtényezőre is, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, energiahatékonysági címkével ellátott terméket.

Vásárlás előtt érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni.

A kinti hőmérséklethez képest maximum 5 ºC-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét. Nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk. 24-25 foknál alacsonyabbra ne hűtsük a levegőt. Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása felesleges többletteljesítményt igényel.

4. Mosás, szárítás

Hivatkozás másolása

Vásároljunk „A" energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos programmal üzemelő, alacsony energia- és vízfelhasználású, részprogrammal rendelkező mosógépet.

Az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő 40 ºC-on mosni. Ha van energiatakarékos program, azt használjuk, ekkor alacsonyabb vízhőmérsékleten, de intenzívebb sulykolással mos a gép.

Az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt áztassuk be, így nem lesz szükségünk az energiaigényes előmosásra és a főzőprogramra.

Használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét, ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése.

Mielőtt megvásárolnánk az egyre divatosabbá váló szárítógépet, vagy egy szárítóval kombinált mosógépet, érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükségünk van-e rá. A gépi szárítás még a leghatékonyabb berendezéssel is jelentős többletkiadással jár.

Kerüljük a nagyon nedves ruhák vasalását és a higiéniai vasalás sem szükséges minden esetben.

Vasalásnál energiát takaríthatunk meg, ha előtte csoportosítjuk a ruhákat: először az alacsonyabb, majd a magasabb hőmérsékletet igénylő darabokat vasaljuk!

5. A konyhában

Hivatkozás másolása

Használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket!

Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt! Fedő nélkül a főzés jóval több időt és energiát igényel, mint fedővel.

Figyeljünk oda arra is, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez! Ha a láng vagy a főzőlap széle túlér az edény alján, az energia jelentős része kárba vész, és az étel sem fog gyorsabban megfőni.

Ha már felforrt az étel, tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon.

Használjuk ki az elektromos főzőlap és bármely sütő tartalék hőjét is! Mindkettőt a főzési-sütési idő vége előtt 5 perccel bátran kikapcsolhatjuk, a maradék hő bőven elég lesz arra, hogy az étel elkészüljön.

Ha kuktában főzünk, az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható.

6. Hűtés, fagyasztás

Hivatkozás másolása

A hűtő- és fagyasztószekrény - folyamatos működése miatt - egy átlagos család villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 30 százalékáért felel, ezért különösen fontos, hogy hatékony („A"vagy „A+" energiahatékony osztályú), és kevésbé zajos berendezést válasszunk.

Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora háztartásunk igényeinek megfelel.

A hűtőszekrényt lehetőleg hűvös helyen, hőforrásoktól (tűzhely, napsütés) távol helyezzük el úgy, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni.

Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, illetve lehetőleg kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását, mert a bejutó meleg levegőt újabb energiafelhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.

Az élelmiszerek tárolására elegendő, ha a hűtőszekrényben +5 ºC, a fagyasztó részben pedig -18 °C van. A túlhűtés nem befolyásolja az élelmiszer-biztonságot, az áramszámlát viszont növeli.

Hosszabb távollét esetén célszerű teljesen kiüríteni és kikapcsolni a hűtőt. Az ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy elkerüljük a penészesedést.

A fagyasztóból elővett ételeket a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni, így hasznosítani lehet az értékes hideg energiát!

7. Elektromos berendezések

Hivatkozás másolása

Az elektromos berendezések készenléti (standby) üzemmódban is sokat fogyasztanak. Ilyenkor csak néhány alkatrészét áramtalanítjuk a készüléknek, nagyobb része viszont áram alatt marad, és észrevétlenül rengeteg energiát fogyaszt, a normál üzemmód akár 3-15 százalékát.

Használaton kívül a készülékeket kapcsoljuk ki, vagy használjunk kapcsolóval ellátott elosztót, hosszabbítót.

A vásárlást megelőzően gondoljunk arra, hogy elektromos berendezéseink üzemeltetése energiafogyasztással jár. Ha igényeink mérlegelése után a vásárlás mellett döntünk, akkor lehetőleg célszerű és optimális méretű, „A" energiahatékonysági címkéjű berendezést válasszunk.

8. Iroda otthon

Hivatkozás másolása

A laptopok energiahatékonyabbak, mint a PC-k, hiszen míg egy takarékosnak tekinthető síkképernyős PC akár 100 W-ot is fogyaszt működés közben, a laptopok megelégszenek 30 W-tal vagy ennél is kevesebbel. Érdemes tehát inkább laptopot vásárolni, amennyiben nincs szükségünk nagy teljesítményre, illetve sok speciális funkcióra.

Először gondoljuk át, valójában mire akarjuk használni a gépünket. A nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár - a számítógép energiafelhasználásának 75 százalékáért ugyanis az alaplap, a processzor és a grafikai kártya felelős!

PC-nkhez válasszunk síkképernyőt, mert az LCD és TFT monitorok akár 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos képernyők!

Használjuk számítógépünk energiatakarékos üzemmódját! Így akár 90 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha csupán képernyővédőt használnánk.

Ha huzamosabb ideig vagyunk távol a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is!

Nyomtató, szkenner, stb. vásárlásakor figyeljünk arra, hogy mennyit fogyasztanak standby üzemmódban!

10. Világítás

Hivatkozás másolása

A takarékosság első lépése, hogy sose égjenek feleslegesen a lámpák.

Használjuk ki a természetes fényt a szoba berendezésekor!

Az előszobába, közlekedőkbe elegendő a kisebb fényerő, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás. A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van az erősebb megvilágításra: az olvasósarokban, az íróasztalnál vagy a konyhapulton.

Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk.

Ha kompakt fénycsövünk van, akkor azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását, mert ez csökkenti a lámpák élettartamát. Ez a szabály a LED, a halogén fényforrásokra, és a hagyományos izzószálas körtékre nem vonatkozik. A kompakt fénycsövek esetében is általános irányelvnek tekinthetjük, hogy megéri őket lekapcsolni, ha legalább 15 percig nincs rájuk szükségünk.

Plakát

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.