RenoPont

A sikeres társasházi energetikai felújítás 5 legfontosabb kritériuma

Ahhoz, hogy egy sikeres társasházi energetikai felújítás megvalósuljon, nagyon sok szervezésre, tervezésre, előkészületre van szükség. Egy bonyolult folyamatról van szó, melyhez sok tudás és szakterület szükséges. Nagy a felelősség is, hiszen sok ember életére van hatással. Ugyanakkor nagy szükség lenne minél több felújításra, hogy minél kevesebb háztartás legyen kiszolgáltatva a rezsiárak alakulásának. Az alábbiakban összeszedtük a megvalósítás 5 legfontosabb kritériumát.

1.    Energetikai felmérés

Egy sikeres társasházi energetikai felújítás egyik legsarkalatosabb pontja, hogy közös nevezőre tud-e jutni a lakóközösség, megszületik-e az elköteleződés a felújítás mellett. Ez részben érthető is, hiszen egy felújítás eleve kényelmetlenséggel jár, ráadásul arra is van példa, hogy nem hozza meg a tervezett rezsi megtakarítást, elszállnak a költségek vagy rossz döntések miatt energiacsapdába kerülnek a tulajdonosok.

Ezért a tervezés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Általánosságban elmondható, hogy egy minőségi mélyfelújítás alig kerül többe, mint egy energetikailag tervezetlen, miközben az egyik visszahozza az árát a rezsiszámlán, a másik viszont nem, vagy nem kellő mértékben. Csak 1-1 elem korszerűsítésekor az energiamegtakarítás minimális, sőt akár alig kimutatható, míg egy jól megtervezett mélyfelújítás esetében azonban 50-60%-os, extrém esetben akár 80%-os energiamegtakarítás is elérhető.

A legköltséghatékonyabb felújítás az, ami tervezetten, az adott társasházra vonatkozó felmérésekre, számításokra épül. Az energetikai felmérés segíthet abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energiamegtakarítást célzó korszerűsítés.

A felmérés eredménye az energetikai tanúsítvány, ami mellé lehet és érdemes költséghatékonysági számításokat, ill. az energetikai felújítás különböző forgatókönyveinek tervezését is kérni. Ezekből a számításokból kiderül, hogy az egyes javaslatok mekkora beruházási költséggel járnak, mennyi energia takarítható meg ezáltal, és mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg az energiaszámlák csökkenésével. Összefoglalva tehát, ha nem pályázati pénzből valósul meg a felújítás, vagyis nem kötelező beadni az energetikai felmérést, akkor is célszerű elvégeztetni, egyrészt azért, hogy könnyebb legyen dönteni a lakóközösségnek, másrészt pedig, hogy jó döntéseket hozzanak.

2.    Pénzügyi források

Vitathatatlanul az egyik legfontosabb kritérium, hogy sikerül-e előteremteni a szükséges pénzügyi forrásokat, ill. milyen konstrukcióban tud megvalósulni egy adott felújítás.

Sokféle pályázati forrás létezhet, azonban mindegyikre igaz, hogy a teljes önerő és hitel finanszírozása után igényelhető vissza az elnyert pályázati összeg.

A pályázatoknak azonban nagyon komoly feltételrendszerei vannak, nem feltétlenül előnyösek minden társasháznak és nem feltétlenül állnak épp akkor rendelkezésre, amikor szükség van rájuk. Így egyre inkább vannak példák olyan sikeres társasházi felújításokra is, amelyek pályázati segítség nélkül, hitelből valósultak meg.

Viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a megváltozott, jelenlegi körülmények (áremelkedés, szakemberhiány) még fontosabbá teszik a tervezés, tudatosság és szakértelem meglétét, mert ezek kellenek ahhoz, hogy egy adott felújítási projekt képviselői azonnal reagálni tudjanak, amikor döntést kell hozni és nem engedni, hogy időben elhúzódjon egy projekt, ami jelentős költségnövekedéshez vezethet. Egy-egy pályázat kiírása után sokszor nagyon rövid idő áll rendelkezésre a dokumentumok benyújtására, ezért érdemes a tervezés, előkészítést elvégezni minél előbb, és kész tervekkel várni esetleges új pályázat megnyílását.

Egyes forrásoknál a társasház lakóinak együtt kell pályázniuk ahhoz, hogy hozzájussanak a támogatáshoz. Nagy előnye, ha együtt vág bele egy társasház a felújításba, mert így lényegesen jobb ajánlatokat lehet kapni a kivitelezőktől, de a minőségi műszaki kivitelezés is jobban biztosítható.

3.    Megfelelő kivitelezés, anyaghasználat

A sikeres társasházi energetikai felújítás kulcsa a megfelelő kivitelezői szaktudás, tapasztalat. Így nagyon fontos, hogy a kivitelező leinformált, társasházi referenciákkal rendelkező, átláthatósági nyilatkozatot adó vállalkozó legyen.  A felhasznált anyagoknál rendkívül fontos a gyártói előírások pontos betartása (anyagok, technológia, alkalmazás, együtt tanúsítás).

4.    Műszaki ellenőrzés

Egy társasház esetében a felújítás során a megrendelői (társasházi) érdekeket a műszaki ellenőr tudja képviselni.

A műszaki ellenőr feladata, hogy a kivitelező által vállalt műszaki tartalmat kivitelezés közben ellenőrizze, korrekciókra, javításokra utasítást adjon vagy a társasház felé javaslatot tegyen egy nem várt műszaki kérdésben a megoldásra. A pontatlanságból fakadó kérdésekben a lehetséges többletmunkát vagy pótmunkát és a kivitelezés szakaszos- és végteljesítését igazolja. A műszaki ellenőr feladata továbbá a beépített és felhasznált anyagok, ill. a terveknek, a hatályos előírásoknak és az engedélyek megfelelőségének ellenőrzése és vizsgálata is.

Nem érdemes spórolni a műszaki ellenőr költségén ugyanis egy rosszul kivitelezett energetikai korszerűsítés a rezsicsökkentés teljes anyagi előnyét elviheti.

5.    Dokumentáció

Egy felújítási projekt, különösen társasházak esetében sokszereplős, így nagy szerepe van a megfelelő dokumentációnak. Sok elvárás, érdek találkozik, ha pedig probléma merül föl, nem mindegy, hogy sikerül-e érvényesíteni őket, például a garanciális igényeket.

Egy felújítási projekt főbb dokumentációs anyagai:

·        Előkészítés dokumentumai: A teljes társasház felújítása a lakók tájékoztatásávaligényeik felmérésével kezdődik. Ide tartoznak pl. a közgyűlés jegyzőkönyvei, határozati javaslatai, de az energetikai tanusítvány is.

·        Kivitelezés előkészítésének dokumentumai: A kivitelezők, a finanszírozó és a műszaki ellenőr kiválasztásához közgyűlési határozat szükséges, az előkészítésbe a hatósági engedélyek beszerzése is beletartozik. Ide tartoznak pl. a megbízási szerződések, átláthatósági nyilatkozat, közgyűlési dokumentumok.

·        Kivitelezés dokumentumai: A kivitelezés minőségét egy műszaki ellenőr tudja biztosítani, de fontos, hogy a munkaterület átadása is rendeltetésszerűen történjen. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben lehet rögzíteni az eredeti állapotot, hibákat, a későbbi „már ilyen volt” kezdetű vitákat megelőzendő.

·        Monitoring dokumentumai: A kivitelezés, energetikai felújítás végén energiatanúsítványt kell készíttetni az új, korszerűsített állapotról, és fontos még az utóellenőrzés, ami a tervezett energiamegtakarítás megvalósulását teszteli, valamint a garanciális javítások is ebben a fázisban történnek. Pl. Átadás-átvételi jegyzőkönyv, Teljesítési nyilatkozat, Energetikai minőségtanusítvány

A teljes dokumentációs lista elérhető ezen a linken.

A RenoPont a társasházak számára is segítséget nyújt a teljes energetikai felújítási folyamatban. Tanácsadást nyújtunk közös képviselőknek, energetikai felmérést végzünk, pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányt készítünk, ha kell mediálunk, projekt menedzsmentet végzünk. Keress minket online, vagy személyesen irodáinkban, előzetes időpontegyeztetést követően.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.