RenoPont

A fűtéskorszerűsítés leggyakoribb megoldásai

A fűtéskorszerűsítés leggyakoribb megoldásai

Fűtésünk korszerűsítése soha nem volt annyira időszerű, mint most, amikor a rezsiárak elszabadulni látszanak. Fűtéskorszerűsítéssel akár 45%-os energiamegtakarítási mértéket is el lehet érni, így, ha abban gondolkozunk, hogy szeretnénk növelni otthonunk energiahatékonyságát, akkor érdemes a fűtéskorszerűsítéssel kezdeni.

Az energiahatékonyság egyik legfontosabb tételmondata így hangzik: a legolcsóbb energia az, amit fel sem használunk. Vagyis a legtöbbet azzal tudunk spórolni, ha mindent megteszünk azért, hogy otthonunk energetikai állapotát javítsuk. Ez leginkább azon múlik, hogy a hőszigetelés és a nyílászárók állapota korszerűnek mondható-e. Hiába szeretnénk bevezetni a legkorszerűbb fűtési rendszert, ha a falakon és az ablakokon kimegy a meleg, akkor nehezen fog megtérülni a befektetésünk.

A cél tehát az kell legyen, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk. Az energiahordozók elérhetősége, árai változhatnak, de ami egész biztos, hogy nem vész kárba, - bármelyik energia legyen épp aktuálisan olcsóbb vagy drágább -, ha az ingatlanunk energiahatékonyságát növeljük.

Gázkazán csere

Ma Magyarországon a legtöbb fűtés gázzal működik. Ez a kitettség önmagában sem túl szerencsés, de ráadásul a kazánok nagy része elavult, cserére szorul. Általában a 15-20 éves gázkazánokat érdemes lecserélni, de ez fokozottan igaz akkor, ha a berendezés már nem üzembiztos, ill. a fűtésszámlánk is magas.

Régebbi ingatlanok esetében nagy potenciál van az egyedi fűtések korszerűsítésében. A helyiségenkénti egyedi fűtéshez képest (ami lehet szilárd tüzelésű kályha, cserépkályha, vagy konvektor), mindenképp előrelépés a központi fűtés, amely hatásfoka lényegesen kedvezőbb.

A hatékony központi fűtés kulcsa pedig a hőszabályozás. A kazánvíz hőfokának szabályozása mellett célszerű helyiségenként termosztatikus radiátorszelepeket, vagy szobatermosztátot alkalmazni. A szabályozók helyes használatával ugyanis rengeteg energia takarítható meg. 

A gázkazánok esetében a legkorszerűbb megoldás a kondenzációs technológia. 2016-tól, uniós irányelveknek megfelelően, az elöregedett gázkazánok vagy turbós kazánok lecserélésekor már csak kondenzációs kazán beépítésre adnak engedélyt. 

A kondenzációs kazánok a gázfűtés leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő módját adják. A hagyományos kazánokhoz képest a kiemelkedő hatásfokot azáltal érik el, hogy nem csak a gáz elégetéséből nyernek hőt, hanem a füstgázból lecsapódó vízgőz hőjét is képesek hasznosítani. Zárt égéstérrel rendelkeznek, vagyis a lakótér levegőjétől teljesen függetlenül üzemelnek. Emiatt a kondenzációs kazánoknak speciális kéményigényük van, nemcsak a nagy nyomást kell bírniuk, hanem biztosítaniuk kell azt is, hogy külön járaton távozzon az égéstermék, amiből a megmaradt hőenergiát vissza tudják forgatni a rendszerbe. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb káros, környezetszennyező füst kerül a levegőbe, mint a régebbi készülékek esetében. 

Szilárd tüzelés

A szilárd tüzelésű kazánok a gázfűtés után a legelterjedtebb fűtési módnak számítanak Magyarországon. Aszerint, hogy a kazánok egy vagy több tüzelőanyag-típus (szén, fa, energianövények) elégetésére alkalmasak, vannak vegyes tüzelésű, vagy nem vegyes tüzelésű típusok.

Itt a legkorszerűbb technológiát a faelgázosító kazánok adják, amelyek két külön égéstérrel rendelkeznek. Az elsőben történik a faanyag tökéletlen égése, a másodikban pedig a szénmonoxidot és szénhidrogéneket tartalmazó füstgáz hasznosítása. Ezek a kazánok lényegesen jobb hatásfokkal bírnak, mint a hagyományos szilárd tüzelésűek, 50-60% helyett akár 86%-kal.

A szilárd tüzelés környezetbarátnak mondható akkor, ha fapelletet, fabrikettet vagy kellően száraz (max. 20% nedvességtartalom) és olyan fát égetnek, ami fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Ha csak fával fűtünk, a keményebb típusú fafajtákat használjuk, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ha vegyes tüzelést (szenet és fát) használunk, tüzelőanyagként megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt. Fontos tudni, hogy miket nem szabad égetni, hiszen nemcsak a környezetnek, hanem egészségünknek is kárt okozunk, ha pl. nedves fát, vagy bútorlapot égetünk.

Hőszivattyú

A hőszivattyú a legkorszerűbb fűtési rendszerekhez tartozik, hiszen fenntartható, megújuló energiaforrásból biztosítja az otthon melegét, vagy nyáron a hűvösségét.

Működésének lényege, ahogy a neve is mutatja, hogy a környezetből (levegő, víz, talaj) hőt von el, amit a beltérbe juttat. A hőszivattyú működéséhez áram szükséges. Vagyis összességében a hő előállításához 80% környezeti és 20% villamos energiát használ. A hőszivattyúk nagy előnye, amennyiben megfelelő felmérés, tervezés előzte meg a beépítést, a nagyon kedvező energiafogyasztás, pl. az elektromos fűtéshez képest negyedannyi áramot fogyaszt. A legkedvezőbb árú és egyben leggyakoribb típus a levegő-levegő szivattyú, vagyis a split klímaberendezés. Ezt követi a levegő-víz szivattyú, ami a levegőből kinyert hőt a fűtési rendszer vizébe továbbítja. De létezik talaj-víz és víz-víz típus is. A hőszivattyúk egész évben képesek biztosítani a hőt, pl. mivel télen -35 foknál is képesek kinyerni a hőt a levegőből. Ha valaki hőszivattyús fűtésre szeretne átállni, akkor mérlegelni kell, hogy csak magát a kazánt cseréli le, vagy pl. a radiátorokat is (pl. padló- vagy mennyezetfűtésre). Amennyiben megmaradnak a radiátorok, akkor nagyobb teljesítményű hőszivattyúra lesz szükség, ui. a radiátorokhoz nagyobb hőmérsékletű víz (40-50 fok) keringtetése szükséges, mint ami általában a hőszivattyúknál szükséges (30-40 fok). Így viszont nagyobb lesz az áramfogyasztás, tehát mindenképp alapos számításokra van szükség ahhoz, hogy az adott ingatlan fűtési igényéhez, műszaki megoldásaihoz hatásfokban jól illeszkedjen a hőszivattyú.

Hőszivattyú alkalmazásánál különösen fontos, hogy a ház jó energiahatékonyságú legyen, azaz korszerű szigeteléssel és nyílászárókkal rendelkezzen. Ha a szivattyú működéséhez szükséges villamos energiát napelemből nyerik, akkor még inkább környezetbarát megoldásról beszélhetünk.  A hőszivattyúk nagy előnye, hogy nyáron hűtésre is alkalmasak. Ez a fűtési mód azok számára ideális, akik vállalni tudják az egyszeri nagyobb beruházást a nagyságrendileg alacsonyabb rezsiszámlákért. 

Fűtés napelemmel, napkollektorral

A már említett napelemmel működtetett hőszivattyú mellett, napelemmel lehet áramot előállítani az elektromos panelekhez, infrapanelekhez, és napkollektorral lehet fűteni a padlófűtéshez, valamint a radiátorokhoz szükséges vizet. A napkollektoros rendszerek a legtöbb esetben nem tudják kiváltani a korszerű kazánokat, hanem csak rásegítő megoldásként alkalmazhatóak. Az elektromos fűtés alkalmazását pedig azért nem ajánljuk, mert 3-4-szer több áramot fogyasztanak, mint a hőszivattyúk (pl. a fűtő-hűtő klímák), aminek az áramfogyasztását csak nagyon túlméretezett napelemekkel lehet biztosítani, ráadásul télen, a fűtési időszakban sokkal kevesebbet süt a nap. A napelemes szaldó elszámolás segíthet ezen a problémán, de ez az elszámolási mód túlterheli a hálózati infrastruktúrát, és bármikor megszüntethető.

A tervezés fontossága

Az alapos tervezés és előkészítés nemcsak a kivitelezési költségek szempontjából fontos, hanem a hosszú távon alacsonyan tartható üzemeltetési költségek tekintetében is. 

A berendezés névleges teljesítményének megválasztásakor a túlméretezést mindenképpen el kell kerülni, nem érdemes rászámolni „biztos, ami biztos” alapon. Egyrészt a berendezés élettartamának sem tesz jót, másrészt az energiahatékonyság is könnyen veszíthet értékéből.  Mindenképp meg kell vizsgálni a valós hőigényt és ehhez mérten kell meghatározni a beépítendő berendezés teljesítményét.

A felújítás előtt érdemes tájékozódni, hogy szükségünk van-e engedélyeztetési eljárásra (gázkazán esetén mindig), illetve, hogy ennek mik a lépései.

Mivel lehet még növelni az energiahatékonyságot?

Vannak viszonylag egyszerűbb és gyorsan kivitelezhető megoldások is fűtésünk hatékonyságának növelésére. 

Ilyen például a hővisszaverő fólia felhelyezése a radiátorok mögé. A radiátorok hátsó része ugyanis nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis a hő nagy része nem a szobában hasznosul. A fólia viszont visszatereli a hőt a szoba irányába. Ezzel akár 5-10% energiát is meg tudunk takarítani.

De lehet telepíteni időjárásfüggő fűtésszabályozót a kazánokra, amelyek célja az energiamegtakarítás és a fűtési rendszer optimális, komfortos vezérlése. A szabályozó méri a külső hőmérsékletet, és az épület hőtani tulajdonságait figyelembe véve kiszámítja és beállítja a fűtővíz hőmérsékletét.  A fűtővíz automatikusan követi a külső időjárás változását, így az épület helyiségeiben folyamatosan biztosítja a kívánt helyiség-hőmérsékletet.

Okos mérőrendszer telepítésével pedig sokkal több információt kapunk energiafogyasztásunkról, jóval részletesebb bontásban, így, ha figyeljük ezeket az adatokat, nagyobb lehetőségünk van fogyasztásunk optimalizálására.

És végül nem szabad elfelejtkeznünk azokról az apró lépésekről sem, amelyek nem kerülnek pénzbe, csak odafigyelést kívánnak. Pl. fűtési időszakban fontos, hogy a sötétítőt ne húzzuk a radiátor fölé, ill. kanapét ne helyezzünk a fűtőtest elé, és ne bukóra nyitott ablakkal szellőztessünk, ha néhány percig kitárt ablakkal. Az is fontos, hány fokra fűtjük a lakást: 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet 7-15% energiamegtakarítást jelent, hűtésnél pedig még nagyobb ez az arány. Télen napközben 20-21 fokot, éjszaka 18-19 fokot érdemes tartani, míg nyáron, a hőségben 5 fokkal kevesebbet a külső hőmérséklethez képest, de min. 24-25 fokot.

 

Felújítanál és vannak kérdéseid? A RenoPontnál egyedülálló segítséget nyújtunk az otthonok energetikai felújításához. A felújítási folyamat minden szakaszában számíthatsz támogatásunkra: a döntésekben, a tervezésben, a komplett kivitelezésben és az üzemeltetésben is. 

Megbízható szakemberre van szükséged? Foglalj időpontot, látogass el a hozzád legközelebbi RenoPont irodánkba, vagy vegyél igénybe online tanácsadást és segítünk megtalálni a legjobb szakembereket. Tanácsadásunk ingyen elérhető.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.