RenoPont

Szempontok ablakcseréhez - milyen ablakot érdemes választani?

Ahhoz, hogy javítsunk házunk energiahatékonyságán, az ablakcsere az egyik legkézenfekvőbb lépés a teendők sorában. Azonban mielőtt ablakot választunk, nem árt tudnunk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Természetesen egy ablakcsere esetében a felmérés és kivitelezés is szakember feladata, ugyanakkor a mi érdekünk, hogy el tudjunk igazodni a különböző ajánlatok, termékek, lehetőségek között, ill. tisztában legyünk azzal, milyen buktatókat érdemes elkerülni. Az energetikai felmérés egyébként tartalmazza milyen paraméterű nyílászárók beépítésre van szükség, de ha csak ablakcseréről van szó, akkor többnyire nem áll rendelkezésünkre ilyen felmérés.

Nézzük tehát milyen paraméterei, típusai vannak az ablakoknak, miket érdemes mérlegelni:

A profil anyaga

A legelső kérdés az szokott lenni, hogy fa vagy műanyag nyílászárókat szeretnénk. A profilok anyaga legtöbb esetben műanyag, vagy fa. A profil tulajdonképpen nem más, mint az ablak tokja és szárnya. Az ár itt egy jelentős tényező, hiszen jelentős különbségek lehetnek az ablakok árai között. De nézzük milyen ablakokról is beszélhetünk, anyaghasználat szempontjából:

Fa ablakok

Előnyök:

·         természetes anyag, természetes megjelenés

·         amennyiben megfelelő karbantartást kap, időtálló

·         deformálódás esetén asztalossal egyszerűen javítható

·         jobb szellőzést biztosít, gyakori szellőztetés nélkül is

·         fenntarthatóság, a műanyaghoz képest sokkal kisebb a környezeti terhelése

Hátrányok:

·         3-4 évente utókezelés szükséges

·         a vasalatokat 2-3 évente be kell állítani

·         időtállóságához rendszeres karbantartás szükséges

Műanyag ablakok

Előnyök:

·         kiváló hang és hőszigetelés

·         kevés karbantartást igényelnek

·         nem korhadnak, nem szívják magukba a nedvességet és nem száradnak ki, tartják az alakjukat, anyaghibáktól mentesek

·         tisztántartásuk egyszerű

Hátrányok:

·         a megfelelő légcseréről, szellőzésről, légbevezetésről gondoskodni kell

·         nagyobb méretű üvegfelületeket nem bírnak el a profilok

·         felületük idővel bemattul és porózussá válhat

A műanyag profilok is készülhetnek egyébként újrahasznosított műanyagból, ill. fenntartható gyártási technológiákkal. Többen a penészesedéstől tartva nem preferálják a műanyag ablakokat, azonban ma már léteznek szellőzőkkel ellátott műanyag ablakok is.

Érdemes megemlíteni, hogy léteznek alumínium réteggel borított fa és műanyag nyílászárók is, ezek magukban hordozzák a fa vagy műanyag összes előnyét, ugyanakkor sokkal tartósabbak és nem igényelnek különösebb karbantartást.

Üvegezés

A következő lépés, annak eldöntése, hogy hány rétegű legyen az üvegezés. Többnyire két, ill. három üveglapról beszélhetünk. A háromrétegű ablaknak természetesen jobb a hőszigetelése, új építésű házaknál már csak ezt lehet használni. Felújításoknál azonban vannak esetek, amikor csak kétrétegű ablak jöhet szóba, pl. panel lakásoknál, ahol a falak nem bírják el a háromrétegű üvegezést.

Hőszigetelés szempontjából nem csak az számít, hogy hány rétegű az ablak, hanem az is, hogy mekkora a távolság a rétegek között. Minél nagyobb, annál jobb a hőszigetelő képességük. Az üveglapok közötti légrést Argon gázzal töltik ki, azonban hőszigetelés szempontjából az se mindegy, hogy milyen a gáz kitöltöttsége. A legjobb ablakoknál ez 90-95%.

Légkamrák

 A műanyag ablakoknál beszélhetünk légkamrákról, amelyek a nyílászárók szárnyában és tokjában vannak kialakítva. A légkamrák a hőszigetelést, valamint az ablak stabilitását segítik, általánosságban minél több légkamra van egy ablakban, az annál jobban szigetel. A háromkamrás ablakok ma már elavultnak számítanak. Leggyakrabban 5 kamrás ablakok kerülnek beépítésre, azonban léteznek 6, 7, 8 légkamrás ablakok is. A légkamrák száma összefüggésben van a profil vastagsággal, több légkamrához szélesebb profil kell.

Ablak szerkezete

Nagyon fontos, alaposan végig gondolni minden ablaknál, még beszerelés előtt, hogy milyen szerkezete legyen, hogyan nyíljon, egyáltalán nyitható legyen-e. Ezeken természetesen utólag már sokkal nehezebb módosítani. Léteznek fix (nem nyitható), bukó és/vagy nyíló ablakok, valamint egyszárnyú, ill. tokosztott, kétszárnyú ablakok is.

Ablak mérete

Természetesen a legegyszerűbb, ha szabvány méretekben gondolkozunk, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor egyedi méretre van szükség. Ma már a fejlettebb technológiáknak köszönhetően nem nehéz találni olyan szolgáltatókat, ahol nem kerül lényegesen nagyobb költségbe az egyedi méretek legyártása.

Mint minden lépését egy felújításnak, az ablakcsere szempontjait is érdemes alaposan körbejárni, hogy a legjobb döntés szülessen. Az ár bármennyire is fontos tényező, érdemes figyelembe venni a tartósságot, a karbantartás költségeit is, amik árnyalhatják az összképet.

Összességében azonban az ablakcsere még mindig a viszonylag egyszerűbb felújítások közé tartozik, ami viszont már önmagában is sokat segíthet otthonod energetikai állapotának javításában. Ha megérett az idő az ablakcserére és úgy érzed szívesen konzultálnál velünk előtte, vagy a kapott árajánlatok kiválasztásában szeretnéd segítségünket kérni, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot, akár már ma.

Felújítanál, de nem tudod hogyan vágj bele? A RenoPontnál egyedülálló segítséget nyújtunk az otthonok energetikai felújításához. A felújítási folyamat minden szakaszában számíthatsz támogatásunkra: a döntésekben, a tervezésben, a komplett kivitelezésben és az üzemeltetésben is.

Megbízható szakemberre van szükséged? Látogass el a hozzád legközelebbi RenoPont irodánkba, vagy vegyél igénybe online tanácsadást és segítünk megtalálni a legjobb szakembereket. Jelenleg tanácsadásunk ingyen elérhető.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.