RenoPont

A nyílászáró csere 5 leggyakoribb buktatója - megmutatjuk, hogyan kerüld el

nyílászáró csere

1.     Ablakpárkány

Gyakran alábecsülik az ablakpárkányok jelentőségét, pedig, ha nincsenek megfelelően szigetelve, akkor un. hőhidak alakulhatnak ki alattuk. A hőhíd következménye az, hogy az ablak belső oldalán lecsapódik a pára és ez a nedvesség kedvez a penészesedésnek.

A másik fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy a külső párkányhoz képest a hőszigetelés vastagsága ne nyúljon túl. Ilyenkor ugyanis a szigetelés eltakarja a vízkivezető réseket, amelyeken a csapadék- és kondenzvíz távozik. A nyílászáró alja idővel megtelik vízzel, amiben megtelepedhetnek a penészgombák, amik idővel a falszerkezetbe is tovább terjedhetnek.

2.     Utólagos hőszigetelés

Ha a nyílászárók cseréjét nem kíséri a falak szigetelésének korszerűsítése, akkor nagyon fontos, hogy un. toktoldókat kell beépíttetni. Ezek biztosítják ui. a helyet a későbbi hőszigetelésnek. Ezek hiányában a későbbiekben egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél lényegesen keskenyebb szigetelést lehet felrakni.

3.     Utólagos redőnyfelhelyezés

Ahhoz, hogy utólag tudjunk redőnyt szereltetni az ablakunkra, három dologra kell nagyon figyelni. Az egyik az ablak beépítési síkja, a másik pedig a felső tokpótló magasságának meghatározása. Ha ezekre nem figyelnek oda, ill. nem jelezzük előre az igényünket, akkor a későbbiekben vagy nem lehet redőnyt felszerelni, vagy csak jelentős esztétikai kompromisszumokkal. Végül pedig a redőny gurtni helyéről se felejtkezzünk el. Ha nem hagynak neki elég helyet, akkor ez is el tudja lehetetleníteni egy későbbi felhelyezését a redőnynek, vagy csak egy lényegesen drágább elektromos megoldást tesz lehetővé.

4.     Műemléki védettség

Ha műemléki- és vagy helyi védettségű épületről van szó, akkor előzetesen utána kell járnunk annak, hogy a nyílászáró milyen mértékben cserélhető. Sok esetben a teljes csere nem engedélyezett. Ilyenkor vagy a tokszerkezet teljes felújítását vagy a beépítésre kerülő szárny cseréjét engedélyezik csak. Mivel a költségeket ez jelentősen befolyásolhatja, így érdemes ennek megfelelően bekérnünk az ajánlatokat.

5.     Rögzítés

A rögzítés tökéletes kivitelezésének kulcsszerepe van az energiahatékonyság, a használhatóság, valamint a hosszú élettartam szempontjából is. Amikor az ablakot a szakemberek behelyezik az előkészített nyílásba, akkor a megfelelő pozíciót különböző ékekkel, csavarokkal, esetleg szerelőpárnákkal érik el. A rögzítés szempontjából fontos kérdés, hogy az épület elhelyezkedése, a beépítés magassága indokolja-e különleges merevítés alkalmazását például a jelentősebb szélerősség miatt.

Végül pedig érdemes több helyről is bekérni árajánlatot. Az árajánlatoknál az alábbiakra mindenképp érdemes kitérni:

-        Profil: típusa, légkamra szám, acélmerevítés.

-        Vasalat: ami biztosítja a nyílászárók működtetését.

-        Üveg: (régi használatban: „k”) Ug értéke (a szerkezetre vetítve), hangszigetelő (Rw) képessége.

A következőket ritkán tüntetik fel az árajánlatokban, viszont fontosak és meghatározzák az árat:

·       reflexiós üvegezés (napvédelem),

·       ornament üvegezés,

·       biztonsági üvegezés,

·       fóliázott színes profil,

·       kiegészítő vasalat,

·       rolós szúnyogháló,

·       elé épített műanyag lamellás redőny,

·       fölé épített műanyag lamellás redőny,

·       fehér, belső műanyag párkány,

·       fehér, külső alumínium párkány,

·       takaróléc.

Szerelési és egyéb költségek lehetnek:

·       kibontásbeépítés költsége, 

·       redőnyök szerelési, szállítási költsége, 

·       kibontott szerkezetek elszállításának költsége, 

·       falazatjavítás költsége (ez legyen a beépítő költsége),

·       esetleges glettelés, festés, tapétázás és burkolás költsége (ez megegyezés alapján dől el általában, itt érdemes felülvizsgálni, hogy ezzel egy időben elvégezzék-e a belső felújítási munkákat is).

Az árajánlatok összehasonlításánál érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen szakemberekkel, cégekkel dolgozunk együtt. A garanciális és egyéb javítások miatt a több évtizedig használandó nyílászáró gyártóját (fa, műanyag, aluminium), jó, ha évek múlva is el tudjuk érni.

Mint minden korszerűsítésnél, itt is érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről és mindazokról a szempontokról, amiket érdemes figyelembe venni a döntések meghozatala előtt. Ha szeretnél további információhoz jutni, a nyílászárókkal kapcsolatban, tájékozódj Tudástárunkban, vagy foglalj időpontot a hozzád legközelebb eső RenoPont irodánkba.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.