RenoPont

RenoPont iroda nyílt a Józsefvárosban

Magyarországon a lakások egyharmada energetikailag korszerűtlen, az így elvesző energia pedig nemcsak jelentős károsanyag-kibocsátáshoz, hanem feleslegesen magas rezsiköltségekhez is vezet. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kutatásai szerint a hazai háztartások 10-21%-a energiaszegénynek számít, azaz nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, vagy mindez aránytalanul nagy terhet jelent számára. A fenti kihívásokra egyszerre igyekszik megoldást adni a most útjára indult kezdeményezés.

„A RenoPont komplex szolgáltatásának célja, hogy az energetikai felújítást tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kaphassanak meg, ami egyszerűvé és kiszámíthatóvá teszi számukra a folyamatot. Kulcsfontosságú, hogy sikerüljön előrelépni az ingatlanok energiagazdálkodása terén, hiszen ez nagyban hozzájárulna az ország klímavédelmi céljainak teljesítéséhez, nem mellesleg komfortosabb, egészségesebb, szebb, értékesebb és alacsonyabb rezsivel fenntartható otthonokat eredményezne” – mondta a megnyitón Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója.

Az Európai Unió Horizon 2020 programjának finanszírozásában megvalósuló kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete hívta életre. A RenoPont weboldalán és a tervek szerint folyamatosan bővülő irodahálózatban többek közt átfogó szakmai tanácsokkal és megbízható szakértői segítséggel, valamint kivitelezői adatbázissal várják az érdeklődőket.

Az eseményen Pikó András, Józsefváros polgármestere úgy fogalmazott: „a kerületi klímavédelmi intézkedésünk célja, hogy öröm legyen Józsefváros utcáin sétálni, de ennél is több: hogy ne csak a közterületeken, hanem a fejekben is elinduljon a változás. Ezt szolgálja a tanácsadó iroda megnyitása, ezért engedjék meg nekem, hogy büszkeségemet fejezzem ki, hogy mindössze két nappal a fővárosi hasonló iroda megnyitása után Józsefváros az elsők között csatlakozik a kezdeményezéshez.”

Dr. Erőss Gábor alpolgármester szintén üdvözölte az új iroda átadását, hiszen, mint mondta, a segélytípusú támogatások helyett a háztartásokat abban kellene támogatni, hogy az energiahatékonyság javítása révén csökkenthessék költségeiket. Hozzátette: „a központban olyan jelentős, és másként csak nehezen, hosszú idő alatt begyűjthető ismeretanyagra tehetnek szert az intézményi szakemberek és a lakosok, amely segíti a klímatudatosság fejlődését.”

A VIII. kerületi Gutenberg téren található RenoPont irodában elérhető lesz a szintén a Horizon 2020 program által támogatott PowerPoor projekt energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatása is. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja, hogy a háztartások energiafelhasználási szokásainak elemzésével és személyre szabott tanácsadással javítsa a kerületben élő, rászoruló családok életszínvonalát. A lakosokat a tervek szerint minden héten egy előre meghatározott fogadóórában az önkormányzat szakértő kollégái várják majd.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.