RenoPont

G7 podcast az energetikai felújításokról

Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, évente 130 ezer lakóingatlant kéne mélyfelújítással felújítani, és most évente pár 10 ezret újítunk fel. Egy elég nagy ugrásra lenne szükség – mondta Illésné Szécsi Ilona, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Renopont projektmenedzsere a G7 Podcast adásában.

Illésné Szécsi Ilona szerint energiahatékonyság szempontjából nagyon nagy potenciál lenne az 1990 előtt épült családi házak, és ezen belül is a Kádár-kockák felújításában, amelyek körülbelül ötször annyit energiát fogyasztanak el, mint a korszerű társaik.

Itt elsősorban a hőszigetelést és nyilászárócserét kéne végrehajtani, ebben kellene állami segítséget adni – mondta.

A kb. 800 ezer Kádár-kocka mellett Magyarországon van nagyjából 600 ezer vályogház, amelyek jelentős része leromlott állapotú és sok az ország elnéptelenedő részében van. Az uniós Hosszú Távú Felújítási Stratégiában megjelent, hogy ezeket részben le kell majd bontani. Illésné Szécsi Ilona szerint nagyon nagy erőfeszítéseket igényelne annak felmérése, hogy pontosan melyeket kéne lebontani vagy felújítani, de ez a munka itthon még nem kezdődött el.

Ezek mellett pedig a társasházak felújításában is jelentős potenciál rejlik, különösen azért, mert ezeket sokkal költséghatékonyabban lehet felújítani, mint más épülettípusokat.

Ráadásul társasházakban is laknak energiaszegények, és az energiaszegénység problémájával is muszáj lesz foglalkozni. Ami ráadásul a szociális bérlakásokban élő tömegeket is érinti – mondta.

A G7-es cikksorozatból is kiderül, hogy a támogatások hiánya jelentős gátja a hazai épületállomány megújtásának.

Támogatásra mindenképp szükség van. Egyrészt mert bizonyos intézkedések, jellemzően például a hőszigetelés megtérülése hosszú, emiatt nehéz rá finanszírozást találni. Másrészt mind az érintetteknek, mind pedig össztársadalmi szinten rengeteg előnye van

– mondta Illésné Szécsi Ilona, megemlítve például, hogy kisebb településeken a kkv-k munkalehetőségei nőnek, az energiaszegénység csökken, a felújítások hozzájárulnak a klímacélok megvalósulásához, és egészségesebb lesz általuk a levegő, mert kevesebben fognak szilárdtüzelésű tüzelőanyagokat használni.

Illetve a másik ok, ami miatt muszáj támogatást adni, hogy a magyar családok 60-70 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, ezért egyedül nem tud belefogni ilyesmibe

– mondta, hozzátéve, hogy még azoknak a háztartások egy része is kiesik ilyen szempontból, amelyeknek van megtakarítása, mert meglévő jelzáloghitel miatt nem tudnak újabb hitelt felvenni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet számításai szerint (a tanulmány ide kattintva érhető el) azért is érné meg akár állami pénzekből támogatni az energetikai felújításokat, mert ezek gyakorlatilag teljesen megtérülnének az államnak személyi jövedelemadóban, amiatt hogy több ember dolgozik, illetve áfabevételek formájában. „És akkor még azt nem is kalkuláltuk, hogy kevesebb lesz az egészségügyi kiadás, a levegőminőség javul. Tisztán pénzügyi alapon megéri az államnak befektetnie egy ilyen kiadásba, nem is feltétlenül érdemes várni az EU-s pénzekre” – mondta.

A beszélgetésben ezeken kívül szó volt még arról is, hogy:

  • milyen a hazai épületállomány felújítottsága és ez milyennek számít a régió más országaihoz képest, 
  • pontosan hogyan kell úgy felújítani egy épületet, hogy az jelentős energiahatékonysági javulást eredményezzen,
  • milyen hatása volt a rezsicsökkentés csökkentésének a felújításokra, és mire ment el pontosan a felújításokra költött pénz a 2010-es évek második felében,
  • és hogy milyen fajta támogatásokkal lehetne legjobban elősegíteni a felújításokat itthon.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.