RenoPont

Energiaszakértők, energiatanúsítvány

1. Miért fontos, hogy szakértővel tervezzünk?

Hivatkozás másolása

Érdemes belevágni az energetikai, fogyasztáscsökkentő beruházásokba, mert a befektetett pénz és idő az alacsonyabb energiaszámlákon keresztül az évek során megtérül, és felújított otthonunk komfortja, értéke is nő. Az első és legfontosabb lépések a megfelelő hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése vagy megfelelő beállítása, és a helyes szellőztetés és árnyékolás. Azonban Magyarországon nagyon sok energetikai felújításból lesz rémálom: elszálló költségvetés, egymásnak ellentmondó kivitelezők, megjelenhet a frissen felújított otthonunkban a penész, vagy nem látszik meg a számlán a befektetett pénzünk. A RenoPont szolgáltatása úgy lett kialakítva, hogy mindezek a zsákutcák elkerülhetőek legyenek, és ennek alapja a szakértői tervezés.

Magyarországon a felújítók nagy része (76%) nem készíttet energetikai tervet a beruházás előtt, hanem a saját feje után megy – amit leginkább a szomszédok, ismerősök és a kivitelező szakember irányítanak. Akkor is, ha a szomszédban sem sikerült jól a felújítás (amit lehet, hogy még a szomszéd sem tud), és akkor is, ha a kivitelező szakember feketén dolgozott, és csak a lehető legolcsóbban akarta megoldani a munkát, nem megfelelő anyagokkal.

Ha egy nagyon öreg, régi ablakot nem egy korszerű, háromrétegűre, hanem a kapható legolcsóbbra cserélünk, vagy a falak hőszigetelésénél 20 centiméteres vastagságú helyett a 10 centiméteres anyagot választjuk, azzal lehet, hogy most egy kicsit spórolni tudunk, de szó szerint beépítettünk az otthonunkba egy rossz energiahatékonyságú technológiát. Ezzel pedig a következő 10-20 évben megint nem fogunk tudni érdemi energiamegtakarítást elérni.

2. Részleges felújítások csapdája

Hivatkozás másolása

A másik probléma a spontán felújításokkal, ami a hazai energetikai felújítások háromnegyedét érinti, hogy csak egy, vagy maximum két elemet korszerűsítenek abból háromból, ami a mélyfelújításhoz szükséges lenne: nyílászáró-csere, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés. Az ad-hoc tervezés és gyakran energiahatékonysági szempontok nélküli, részleges felújítások következtében alig valósulnak meg minőségi mélyfelújítások Magyarországon. Ráadásul egy minőségi mélyfelújítás alig kerül többe, mint egy energetikailag tervezetlen, miközben az egyik visszahozza az árát a rezsiszámlán, a másik viszont nem, vagy nem kellő mértékben. Pedig ez lenne az érdemi energiamegtakarítás záloga: csak 1-1 elem korszerűsítésekor az energiamegtakarítás minimális, sőt akár alig kimutatható, míg egy jól megtervezett mélyfelújítás esetében azonban 50-60%-os, extrém esetben akár 80%-os energiamegtakarítás is elérhető.

A fentiek miatt sajnos az a helyzet, hogy bár a hazai energetikai lakásfelújítók 93%-a elégedett a beruházás eredményével, az okokat kérdezve a válaszadók kevesebb mint fele tartotta említésre méltónak azt, hogy alacsonyabbak lettek az energiaszámlák. Máshogy fogalmazva: hiába költöttek rá, becslések szerint az energetikai felújítások nagyjából fele nem járt érdemi energiamegtakarítással. Az igazi tragédia az, hogy minden egyes olyan épületfelújítás, ami nem használja ki a lehető legnagyobb energiamegtakarítási potenciált, csak a magasabb rezsiszámlákat tartja fent lakójának a következő évtizedekre – és még országos szinten is elesünk az energiamegtakarítási és kibocsátás-csökkentési lehetőségtől.

Hogy mi a fenti problémák fő oka? Az, hogy nem készül tervezés, mert inkább spórolnak a szakemberen; nincs garancia, mert inkább spórolnak a szerződéssel és az áfával; nincs mélyfelújítás, nincs potenciálok kihasználása, mert akut problémákra kell minél olcsóbb megoldást találni.

Összességében tehát azt javasoljuk, hogy mindenképpen érdemes belevágni az energetikai felújításba, hiszen komfortos, meleg, száraz, szép és energiatakarékos otthont kaphatunk a pénzünkért – de ez az eredmény akkor biztosítható, ha nem a saját fejünk után megyünk, hanem szakemberre bízzuk a felújítás megtervezését. A RenoPonttal való felújítás egyik legfontosabb kezdeti lépése a felújítók szükségleteinek, igényeinek felmérése mellett az energetikus által történő állapotfelmérés, az energiatanúsítvány elkészíttetése, amely alapján személyre szabott felújítási tervek közül választhat a felújító. A felújítás során a kiválasztott terv kifogástalan, a várt eredményeket nyújtó megvalósulását műszaki ellenőrök felügyelik a kivitelezés során.

Energetikai tanúsítvány részei, forrás: https://lakcimke.energiaklub.hu/lakcimke.pdf

3. Mi az energiatanúsítvány?

Hivatkozás másolása

Energiatanúsítványt minden eladó- vagy kiadósorba kerülő lakás vagy ház esetében kötelező készíttetni. A tanúsítványok részletes energetikai felmérés alapján kategóriákba osztják az adott ingatlant az energiafogyasztása alapján.

Az energiatanúsítványok jelenleg érvényes kategóriái:

Energetikai skála, forrás: e-tanusitas.eu

A fenti táblázat színes csíkjai talán ismerősek lehetnek a háztartási energiacímkékről is. Az épületek esetében a 100% jelenti az EU-s előírás alapján meghatározott referenciaértéket, azaz a közel nulla energiaigényt – ez a „BB” kategória alja. A többi kategória százalékos értéke azt mutatja, egy oda sorolt ingatlan mennyivel fogyaszt többet (pl. a „JJ” kategóriában több, mint ötször annyit) vagy kevesebbet, mint a követelményeknek megfelelő „BB” kategória esetében.

Magyarországon a hazai lakóépületek átlagos osztályzata az energiatanúsítványok alapján „FF” vagy annál rosszabb – sőt, más számítások szerint a súlyozott átlag a „HH” kategóriába esik. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar lakóépület energiafogyasztását a szakszerűen végzett mélyfelújítással legalább a felére lehetne csökkenteni, ami hatalmas megtakarítási lehetőséget jelent. Ráadásul azok az emberek nyerhetnék ezen a jövedelmük arányában a legtöbbet, akiknek a rezsi a legnagyobb megterhelést jelenti a jövedelmükhöz képest.

A szakember tapasztalata segíthet abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energiamegtakarítást célzó korszerűsítés, ezért a tanúsítás mellé érdemes költséghatékonysági számításokat, az energetikai felújítás különböző forgatókönyveinek tervezését is kérni. Ezekből a számításokból kiderül, hogy az egyes javaslatok mekkora beruházási költséggel járnak, mennyi energia takarítható meg ezáltal, és mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg az energiaszámlák csökkenésével.

A tanúsítvány egyik legfontosabb része a korszerűsítési javaslatokat tartalmazó rovat. Itt a szakértő leírja, melyek azok a kisebb-nagyobb átalakítások, korszerűsítési lépések, amelyekkel javíthatjuk otthonunk energetikai besorolását, és azt is megállapítja, hány energiaosztályt léphetünk előre, ha minden tanácsát megfogadjuk.

4. Mikor és miért szükséges energiatanúsítványt csináltatni?

Hivatkozás másolása

Az energetikai tanúsítvány már önmagában is növelheti ingatlanunk értékét. Ha az átlagosnál jobb minőségről tanúskodik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ingatlanunk értéke szinte azonnal megnőtt, és előnybe került a piacon. Ha a tanúsítvány értékelése szerint épületünk vagy lakásunk energetikai szempontból gyenge minőségű, netán rossz, meg kell fontolni a szakember tanácsát és korszerűsíteni az ingatlant. A javaslatok megvalósításával ingatlanunk piaci értéke nőni fog, így a beruházásra fordított összeg megtérülhet.

Ha eladóként állíttatjuk ki a tanúsítványt, abból kiderülhet, hogy érdemes-e még az eladás előtt korszerűsíteni a lakást, ami ezzel jobb energetikai kategóriába kerülhet. Ráadásul a tanúsítvány adta korrekt és hiteles tájékoztatás erősítheti a leendő vevők bizalmát.

Vevőként egyértelmű a helyzet: új épület vásárlásakor mindenképpen kérjük el a kiszemelt lakás lakcímkéjét. Használt lakás esetén is érdemes jelezni az eladónak, hogy szeretnénk látni a tanúsítványt, mert így előre tájékozódhatunk, hogy milyen energiafogyasztásra számíthatunk majd, illetve hogy beköltözés után mennyit kell majd korszerűsítésre költenünk. Megkönnyítheti a döntést a tanúsítvány akkor is, ha több lakás közül szeretnénk választani, hiszen így könnyen összehasonlíthatóvá válik a lakások energetikai állapota.

A tanúsítvány leginkább kézzelfogható előnye, hogy megfogadva javaslatait energiaszámláinkat éves szinten akár 100 ezres nagyságrenddel is csökkenthetjük!

5. Energetikai felmérés

Hivatkozás másolása

A független, energetikai szakember felméri a felújítandó épület vagy lakás valós műszaki állapotát és tanácsot ad, melyek az otthonod felújításához a megfelelő és reális lehetőségek. Elmondja, hogyan lesz a felújítás megtérülése a legjobb, alternatívát adhat különböző mértékű felújításokra, és az így várható megtakarításokra. Időtervet ad a felújításra, ha szakaszos, ütemezett felújítást választunk, egyéb műszaki, adott esetben baleset- vagy életvédelmi beavatkozásokra is rámutathat (pl. vizesedő falaknál, beázó tetőnél, rogyadozó tetőszerkezetnél nem érdemes szigetelni, és új fűtőberendezést csak megfelelő állapotú, bélelt kéménybe lehet bekötni). Az energetikai szakember független tanácsot ad, azaz (a gyártó vagy kereskedő cég ügynökével ellentétben) nem próbál meg rábeszélni a drágább megoldásra, vagy nem ajánlgat önös érdekből egy bizonyos márkát. Bár az energetikai felmérés többletköltséggel jár, milliós nagyságrendű kiadás esetén a pontos tervezés sokszorosan behozza az árát, a nyugalomról és az áttekinthető folyamat adta tervezési lehetőségről nem is beszélve.

Milyen szintű tanácsot kérhetünk?

  • Az energiatanúsítvány a felújítandó vagy elkészült épület műszaki paraméterei alapján határozza meg az elvi fogyasztást, az épület energetikai besorolását.
  • A helyszíni, energetikai felmérés során az energetikai szakértő gyakorlati tanácsokat is tud adni energiamegtakarításra - tippeket, jó gyakorlatokat.
  • A felmérésnek jó kiegészítője lehet egy hőkamerás felvétel (ezzel feltárhatók például a szabad szemmel nem látható hőhidak), de ez nem kötelező része az energetikai felmérésnek, és nem is helyettesítheti az átfogó műszaki felmérésen alapuló helyzetértékelést és megtakarítási számításokat. Amellett ez is további költség az előkészítésben.
  • Az energetikai tanúsítvány nagyon rövid felújítási tanácsokat tartalmaz, nem helyettesíti a felújítási tervet, a részletes felújtási intézkedésekről nem nyújt elégséges tájékoztatást.
  • Érdemes megrendelni az energetikai szakértőtől egy részletes felújítási tervet, ami a szükséges korszerűsítési intézkedéseket tartalmazza és meghatározza az optimális felújítási sorrendet is.
  • A kiadások előzetesen kalkulálhatók: árazott költségbecslést is kérhetünk a szakértőtől, ez azonban az alapszolgáltatáson felül plusz munka és pénz, és a kivitelezőkkel történő egyeztetésen alapul

6. Társasházaknak

Hivatkozás másolása

Az energiatanúsítvány egy olyan (a háztartási gépeink színes energiacímkéjéhez hasonló) műszaki dokumentum, amely megmutatja, hogy lakásunk, avagy épületünk milyen energetikai állapotban van. 2009. január 1-jétől minden új építésű ingatlanra kötelező elkészíttetni, de várható, hogy előbb-utóbb használt épület adásvételéhez is kötelező lesz. Sőt, már most is vannak olyan pályázatok, amelyek feltétele az energiatanúsítvány megléte!

Miért hasznos egy társasháznak, illetve a lakásoknak?

A tanúsítványon A+-tól I-ig kerülnek osztályozásra az épületek. Egy F vagy G kategóriás ház például biztosan pazarolja az energiát (éppen ezért célszerű felújítani), hiszen gyakorlatilag az utcát fűti a nem megfelelő szigetelés, az ablakok, vagy éppen a fűtési rendszer állapota miatt. A tanúsítvány hasznos javaslatokat is tartalmaz, mit és hogyan célszerű felújítani.

A társasház felújítása előtt valóban kötelező elkészíttetni a tanúsítványt?

Egyes pályázatoknál (például Klímabarát Otthon) kötelező az épület tanúsíttatása, illetve kötelező a pályázati dokumentációhoz csatolni az energiatanúsítványt. Amennyiben valaki a RenoPonttal szeretne felújítani, akkor is szükséges az energiatanúsítvány elkészíttetése a felújítás előtt és után: előtte, hogy pontosan lássuk a kiinduló állapotot, és utána, hogy lássuk, milyen energetikai osztályt sikerült elérni a felújításokkal.

Hogyan használható a tanúsítvány a felújításhoz?

A tanúsítvány nemcsak az épület energetikai állapotát mutatja meg, hanem a javaslati részben gyakorlati tanácsokat és szempontokat is ad a felújításhoz. Néha nincs elegendő pénz egy drága auditra – az ésszerű, megtérülő energiahatékonysági beruházás azonban ilyen esetekben is fontos!

Miért jobb egy társasház lakóinak együtt pályáznia?

Egyes forrásoknál a társasház lakóinak együtt kell pályázniuk ahhoz, hogy hozzájussanak a támogatáshoz. Nagy előnye, ha együtt vág bele egy társasház a felújításba, mert így lényegesen jobb ajánlatokat lehet kapni a kivitelezőktől, de a minőségi műszaki kivitelezés is jobban biztosítható. Nagyobb beruházásoknál célszerű műszaki ellenőrt is alkalmazni, szakértelme garancia lehet a megfelelő kivitelezésre.

Együtt vagy külön-külön érdemes tanúsíttatni?

A lakók elkészíttethetik a tanúsítványt külön-külön lakásonként (külön-külön díjak fejében), illetve az egész társasházra – egyben. Ez utóbbi azért éri meg jobban, mert sokkal kevesebbe kerül. A ház tanúsítványából kiindulva, a számítások további finomításával a lakások egyedi tanúsítása is elvégezhető.

Hogyan használható a tanúsítvány a lakók meggyőzéséhez?

Ha a közös képviselő a lakókat meg kívánja győzni a társasház felújításának szükségességéről, jól jöhet az energiatanúsítvány, ami hiteles képet ad az épület energetikai állapotáról és a szükséges lépésekről is tájékoztat.

További információ: https://www.e-epites.hu/e-tanusitas

A RenoPont szolgáltatás hangsúlyos része az energetikai felmérés, további részleteket itt találsz a szolgáltatásról:

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.