RenoPont

Kibővítenéd eddigi felújításodat?

Ha már belekezdtél otthonod, ingatlanod rezsicsökkentő energetikai felújításába – akár műszaki terv mentén, akár anélkül, akkor először állj meg, és lépj egy lépést hátra. Ez azért szükséges, hogy egy kicsit kívülről nézz rá az elkészült folyamatokra. Fontos az, hogy honnan, hova akarunk eljutni, és mi a kiindulási állapot. Ehhez mindenképpen kérj szakértő segítséget. Ha az első felújítások folyamat(ok) előtt nem volt egy teljes felmérés, akkor most kell pótolni. A felméréssel, még az is kiderülhet, hogy az, ami eddig elkészült, az nem is jó, nem is korszerű (pl.: a teljes homlokzati hőszigetelés vastagsága már nem teljesíti a jelenlegi előírásokat…). A szakmai segítséggel összeállított kiindulási állapotból megismerhetővé válik a jelenlegi épület szerkezete, műszaki tartalma, aminek segítségével a további felújítási folyamatok megtervezett lépései és költségvetése is optimalizálható.

Mivel a legtöbb időt az épületben, a lakásban töltünk, ezért mindenképpen belülről kifelé javasoljuk a haladást. Ha belül rendben vagyunk, akkor menjünk kifelé. Fontos, azt is megvizsgálni, hogy mi készült el eddig, mert ha már készen van a teljes homlokzati hőszigetelés, akkor a nyílászáró csere szinte teljesen biztos, hogy csak az előbbi roncsolásával valósulhat csak meg. Viszont, a kazáncserét, fűtéskorszerűsítést már ennek ismeretében, a hőtároló tömeg megerősítése után, kisebb teljesítményű kazánnal is meg tudjuk majd oldani. Az energetikai felújításokat nagyon sok esetben (pl.: a nyílászáró cserénél is, a belső vakolatjavítás és festés munkafolyamatai) szorosan követi valamilyen olyan felújítási folyamat, aminek költségeit szintén tervezni kell(ene). Ez nagyon sok esetben, 1-1 eseteges energetikai támogatás, pályázat esetében is felmerül majd. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az ad-hoc jellegű, éppen-azért-csináljuk-mert-van-rá-pénz típusú felújításokat kerüljük, hacsak nincs egy átfogó felújítási terv, ami a mélyfelújításhoz fog vezetni a végén, csak lépésenként. (Napelemet ne építsünk be, ha a tetőszerkezet nem megfelelő a tetőhéjalással együtt, és/vagy, ha a villanyvezetékek belső cseréje, újrahúzása még nem valósult meg, és még a villanyóra sem szabványosított...) Ha van szakember is a folyamatban, akkor a segítségével az is kiderülhet, hogy mire érdemes, és mire nem érdemes költeni. Például, ha a régi belső padló rétegrendjéhez nem nyúlunk a felújításnál, akkor a padló hőszigetelése nem tud bekerülni utólag, így a külső homlokzatnál, a lábazati hőszigetelés esetében kell majd döntéseket hozni annak méretéről, elhelyezéséről. De, hasonló probléma, és egyszerű megoldás az is, hogy az adott lakáshelységbe milyen LED-es lámpa, milyen Lumen értékű világítótest kerüljön. (nappaliba semmiképpen se tegyünk hideg fehér fényű LED-es izzót…) Ezen összefüggések vizsgálata, csak szakember segítségével történhet meg, és minden ilyen összefüggés ismerete és feltérképezése súlyos, felesleges költségektől mentheti meg a felújítót.

Ha komplex folyamatok így összeállnak, akkor ezek ismeretében – mint egy étlap, egy folyamati leírás – tudunk majd mindent végigvinni, a sorrendiség, a műszaki megoldások egymás utáni lépései alapján. Függetlenül attól, hogy a teljes energetikai felújításhoz megvan az összes forrásunk, vagy csak lépésenként tudunk felújítani. A legteljesebb rezsicsökkentés érdekében a lehető legpontosabb kivitelezési terv kidolgozása szükséges.

Forrás: a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének tagjai számára készített Gulyás István: Zöldotthont Mindenkinek! Zöldotthont Mindenkinek? című könyvből kerületek fejezetek, szakmai tartalmak felhasználásra

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.