RenoPont

Rezsiár változás! 2. rész

Mutatjuk a jelenleg elérhető legfrissebb információkat.

A táblázat a díjszabásokat mutatja:

                             Éves limit       Átlagfogyasztáson         Átlagfogyasztás

                                                                 belüli ár                             feletti ár

Áram                  2523 kWh                36 Ft                               70,10 Ft

Éjszakai áram  2523 kWh                23,1 Ft                            62,9 Ft

Gáz                     1729 m3                   102 Ft                             747 Ft

Kell-e szerződést módosítani?

Nem kell. Az új árak automatikusan bekerülnek a szolgáltatói szerződésekbe.

Hol tudom megnézni, hogy milyen átlagfogyasztást vesznek alapul az augusztusi, emelt díjas fogyasztáshoz?

Az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban.

Ez a földgáz és az áram számlák esetében is elérhető a "következő részszámla becsült mennyisége" és az "Ön energiafelhasználása az átlagos lakossági felhasználáshoz képest" soroknál.

Hol tudom megnézni, várhatóan mennyit kell majd fizetnem az új árszabás szerint?

Az áram esetében ez a kalkulátor elérhető: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/online/arkalkulator.jsf

Villanyóránként, ügyfelenként vagy fogyasztási helyenként számítják az átlagfogyasztást?

Az MVM Next oldala szerint minden villanyórára külön-külön jár a 2523 kWh kedvezményes áron megvásárolható elektromos energia, azaz aki villanybojlerrel készíti a melegvizet, ahhoz külön kap 2523 kWh olcsó áramot.

Havi, vagy átalánydíjas számlázást válasszak?

A jelenlegi információk alapján erre még nem adható egyértelmű válasz, de a közlöny szerinti napi (naparányos) elszámolás valamint a fogyasztási jelleggörbére vonatkozó külön rendelkezés alapján az tűnik valószínűnek, hogy mind a havi átalánydíjasok, mind a havi diktálásos fogyasztók átlag alatt maradnak a fogyasztásban, ha az éves fogyasztásuk a limit alatt marad.

Be tudom-e most diktálni soron kívül a fogyasztásomat?

Igen. Földgáz esetében 2022. július 26-a és augusztus 5-e között azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka.

Mit jelent a gázjelleggörbe?

Ez a kitétel a havi diktálásos fogyasztókat érinti. Azt jelenti, hogy  a havi 144 köbméteres fogyasztási kvótát a szezonális fogyasztási szokások alapján újrakalkulálják, így télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb lesz a kedvezményes fogyasztás limithatára. Vagyis télen, amikor gázzal fűtünk, több m3 gázt fogyaszthatunk kedvezményes áron, mint nyáron. Viszont ezzel nyáron kevesebbet tudunk spórolni, hiszen alacsonyabb a szezonális limit görbe is.

Bővebben Portfólió cikkében írnak erről.

Mit jelent a naparányos elszámolás?

A 31 napos hónapokban 1 nappal többet kell fizetni, mint a 30 napos hónapokban.

Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

Megmaradnak a kedvezményes zöld tarifák?

Az áremelkedés nem érinti a fűtési idényben H, ill. B GEO tarifán felhasznált energiamennyiségeket.

Nagycsaládos kedvezmények?

A rendelet szerint a nagycsaládosok a gázfogyasztásban magasabb limittel számolhatnak: 3 gyermek után 2329 m3-ig vehetik igénybe a gázár kedvezményt, minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

Egy mérőórával rendelkező társasházak figyelem!!

Ahol a társasháznak csak 1 mérőórája van a házközponti fűtés esetén, ott aug.15-ig kell kérvényezni, hogy az összes lakásszámmal felszorozva számolja ki a rezsilimitet a szolgáltató!  Az ehhez szükséges társasházi nyilatkozat itt érhető el: https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/tarsashazi-nyilatkozat

Az új gáztarifa kapcsán további kérdésekkel kapcsolatban az MVM oldalán lehet tájékozódni: https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-foldgaz

Ne feledjétek, a legtöbbet azzal tudtok spórolni, ha kihasználjátok a felújításban rejlő lehetőségeket.

RenoPont irodáinkban személyesen, vagy online tanácsadással várunk Benneteket, hogy a lehető leghatékonyabb és legszükségesebb megoldásokkal segítsük az otthonotok korszerűsítését. Szakértelmünkkel és tapasztalatunkkal egyszerűsítjük és optimalizáljuk a teljes felújítást, az első lépéstől a folyamat végéig. Jelenleg tanácsadásunk ingyenesen elérhető. Jelentkezzetek be még ma!

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.