RenoPont

Rezsiár változás!!!

Július 13-án a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, aminek egyik fontos következménye a rezsicsökkentés korlátozása. Az ehhez kapcsolódó intézkedési terv értelmében azoknak, akik az átlagnál több energiát fogyasztanak, a többletre piaci árat kell fizetniük.

Mi számít átlagfogyasztásnak?

·       gáz esetében: 144 m3/hó (1729 m3/év fogyasztás),

·       áram esetében pedig 210 kWh/hó (2523 kWh/év) számít átlagfogyasztásnak.

Az ezek feletti fogyasztást a szolgáltatók piaci áron számolják majd el.

Mennyivel kell többet fizetni?

Ha valakinek az áramszámlája 7750 Ft vagy kevesebb szokott lenni, akkor neki ezután sem kell többet fizetnie. Ugyanez a gáz esetében 15 800 Ft.

Azonban, ha ezeknél az értékeknél többet fogyaszt átlagosan, akkor a többletet már piaci áron, azaz a rezsicsökkentett ár többszöröséért kapja. Fontos megjegyezni, hogy a piaci ár az átlagon felüli többlet fogyasztásra vonatkozik, nem a teljes fogyasztásra!

Mikortól lép életbe ez a szabályozás?

Augusztus 1. után, vagyis azoknak, akiknek több a fogyasztása az átlagosnál, az augusztusi hónapra kell először többet fizetniük.

Nagycsaládok kapnak kedvezményt?

Igen.  3 gyermek után 2329 m3-ig vehetik igénybe a gázár kedvezményt, minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

Mivel a magyar lakásállomány túlnyomórészt elöregedett, ezért várhatóan nemcsak azokat fogja érinteni ez a szabályozás, akik tényleg sokat, pazarlóan fogyasztanak, hanem azokat is, akiknek otthona energiahatékonysági szempontból rosszul teljesít: télen a meleg jelentős része az ablakokon és a rosszul szigetelt falakon keresztül távozik, vagy éppen a fűtési rendszer elavult és fogyaszt több energiát a kelleténél.

Könnyen belátható, hogy minél jobban elszabadulnak az energiaárak, annál nagyobb jelentősége lesz annak, hogy energetikai szempontból mennyire korszerű épületekben élünk.

Fontos információ: december 31-ig a 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára még elérhető az otthonfelújítási támogatás!

Végezetül, ha nálatok is szükség van felújításra, tegyétek meg a hozzá vezető első lépést még ma! RenoPont irodáinkban személyesen, vagy online tanácsadással várunk Benneteket, hogy a lehető leghatékonyabb és - szükségesebb megoldásokkal segítsük az otthonok korszerűsítését. Szakértelmünkkel és tapasztalatunkkal egyszerűsítjük és optimalizáljuk a teljes felújítást, az első lépéstől a folyamat végéig. Jelenleg tanácsadásunk ingyenesen elérhető.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.