RenoPont

Otthonfelújítási támogatással sikeres energetikai felújítást!

A RenoHUb projekt konzorciumi tagja, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete (MCsTE) egy hiánypótló anyagban szedte össze az otthonfelújítási támogatással felújítást tervezők számára, hogy mire kell figyelniük a tervezésnél és kivitelezésnél annak érdekében, hogy a pályázatban elszámolható, a kiírásoknak megfelelő eredményt kapjanak a pénzükért. A felújítási kisokosban az MCsTE sok éves tapasztalatait, a látott rossz gyakorlatokat felhasználva és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve segítenek abban, hogy minek kell utánanéznünk, ha energetikai felújítást tervezünk. Emellett azt is gyorsan áttekinthetjük, milyen felújítások járnak és mennyi energiamegtakarítással illetve egy második táblázatban a nem energetikai otthonfelújításokkal kapcsolatos betartandó előírásokat és műszaki követelményeket is megismerhetjük.

Hétről hétre egyre többen döntenek úgy, hogy élni kívánnak a kormány által kiírt, január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ehhez azonban az érintetteknek nem csak a jogszabályokkal szükséges, de az energiahatékonysági szempontokkal is érdemes tisztában lenniük. Ez utóbbiban segít a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete. A 2018-ban alakult MCsTE kezdettől fogva azon dolgozik, hogy a családiház-felújítások valóban energiahatékonyak legyenek és anyagilag is megtérüljenek. Ehhez az egyesület szerint például az is fontos, hogy az egyes beruházások milyen sorrendben követik egymást.   Az energetikailag hatékony felújítás nyomán – mondják – nem „csupán” korszerűbbé válik az ingatlanunk, de akár a rezsiköltségünk jelentős része is megspórolható. Ezzel tehát a felújítás valódi hasznot hoz, ráadásul fokozatos fejlődésre is lehetőséget ad, hiszen a megtakarítást további energetikai felújításokra fordíthatjuk. A folyamat végeredménye pedig gazdaságos, fenntartható és környezettudatos otthon lesz.

– Egyesületünk elsősorban szaktanácsadással, szemléletformálással és egy felelős közösség létrehozásával kívánja elérni, hogy a magyar háztartásokban energiatudatosak legyenek a felújítások – tájékoztat Gulyás István, az MCsTE elnöke. – Azt szoktam mondani, hogy mi családi házakat gyógyítunk ki a túlzott energiafogyasztásból. Ehhez elsősorban a gondolkodásmódon igyekszünk változtatni; abban segítünk, hogy a jelenlegi és a leendő tagjaink átlássák a valóban megtérülő felújítási folyamatokat.

Az egyesület hiánypótló szakmai anyagot állított össze, amely az otthonfelújítási támogatás hatékony és jogszerű kihasználásához nyújt mankót. A dokumentum sorra veszi azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekre igénybe vehető a támogatás, és jelzi, hogy melyik munkafolyamat eredményez energiahatékony működést. Még arra is kitér, hogy a rezsiköltség hány százalékát lehet megspórolni, és melyek azok a jogszabályok, helyi és országos rendeletek, amelyeket figyelembe kell venni a kivitelezés során.  – Ezzel a szakmai anyaggal két célunk volt – mutat rá Gulyás István. – Egyrészt azt szerettük volna elérni, hogy mindenki átgondolt, tudatos döntést hozzon arról, hogy milyen felújításba vág bele. Másrészt – és ez talán még fontosabb – a beruházásokhoz olyan műszaki és építésjogi dokumentummal tudunk hozzájárulni, amelynek birtokában a háztulajdonosok számos buktatót elkerülhetnek, nagyobb eséllyel jutnak otthonfelújítási támogatáshoz. Ne felejtsük, hogy ez a támogatás utófinanszírozott, és a kockázatok a lakosokat, az építtetőket terhelik!

A háttéranyag innen letölthető, és bárki számára elérhető az egyesület weboldalán, a zoldotthon.hu honlapon is. Ezen túlmenően az McsTE a Magyar Államkincstárhoz is eljuttatta a dokumentumot, kérve, hogy tegyék azt közzé a támogatás hivatalos weboldalán is. A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete a tagjai számára további energiahatékonysági javaslatokkal, ötletekkel szolgál. Bízik abban, hogy a segítségével minél több és minél hatékonyabb otthonfelújítás valósulhat meg.

A kisokos innen letölthető.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.