RenoPont

Európa Mentor program Rigában

Európa Mentor Program Rigában

A hathónapos mentorprogram célja az egyablakos rendszer (OSS) és az energiahatékonysági támogatásokkal kapcsolatos ismeretek átadása. A program részeként múlt héten egy 2 napos képzésen vettünk részt Rigában, ahol a lettországi Ekubirojs mentorcsapat által megvalósított felújítási modellel ismerkedhettünk meg. Ennek a modellnek különösen a finanszírozási rendszere figyelemreméltó. Az Ekubirojs nonprofit cégként egy energiahatékonysági szolgáltató céggel (ESCO) együtt arra vállalkozik, hogy jó minőségben korszerűsítsen és finanszírozzon társasházi épületfelújításokat energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) keretében. Az Energiahatékonyság-alapú szerződések lényege, hogy az energiahatékonysági szolgáltató a szakmai tudást és a beruházáshoz szükséges pénzügyi fedezetet biztosítja a projektekhez, ezáltal garantált, hogy olyan, energiahatékonyságot növelő és költséghatékony beruházás valósul meg, amely egy előre meghatározott mértékű energiamegtakarítást eredményez. Amennyiben a beruházás eredményeként a szerződésben vállalt megtakarítás nem valósul meg, az ESCO cég kárpótlást fizet a lakóknak. Ha viszont a szerződésben vállaltnál nagyobb megtakarítás keletkezik, az az energiahatékonysági szolgáltató cég hasznát növeli. A lettországi utunk során ellátogattunk egy ebben a rendszerben felújított társasházba is, ahol az ESCO cég műszaki szakembere vezetett körbe minket. Lett kollégáink beszámoltak az elért energiamegtakarításról, ami 24%-kal jobb volt, mint a társasház melletti ugyanolyan paraméterekkel rendelkező felújított épület megtakarítása, amit EPC szerződés nélkül korszerűsítettek. A tanulság egyértelmű: amennyiben az energiahatékonysági szolgáltató cég anyagilag érdekelt a kivitelezés szakszerű lebonyolításában, lényegesen jobb minőségű korszerűsítés valósul meg.

Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.