RenoPont

Hogyan spóroljunk a fűtéssel – 10 rezsibarát tipp

A fűtési szezon közeledtével sokan egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy emelt áron kelljen fizetniük a gázfogyasztásért. Nekik elemi érdekük, hogy lecsökkentsék a fogyasztásukat, míg másoknak pedig arra kell vigyázniuk, hogy ne lépjék át az átlagfogyasztási határt. Egy biztos, mindenkinek sokkal jobban oda kell figyelnie arra, hogy megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy visszafogja a fűtési energia fogyasztását, ami a legnagyobb a lakossági összenergia felhasználást nézve (70-75%). 

Ezért összeállítottunk egy 10 pontos rezsibarát listát, amit érdemes leellenőrizni, még a fűtési szezon tartós beállta előtt:

1. Optimális hőfok, termosztatikus szelepek

Bár lehet, hogy sok lakásban a korábbi években ennél lényegesen melegebb volt, de a kellemes közérzethez a nappaliban 20 °C, a gyerekszobában 22 °C, a hálóban 17-18 °C ajánlott. Az optimális hőmérsékletre érdemes fokozatosan átállni megelőzendő a megfázást! Ha nem állítható külön a hőmérséklet az egyes szobákban, érdemes felszerelni a radiátorokra termosztatikus szelepet.

2. Sötétítő használat

Sok esetben a radiátorok az ablakok alatt helyezkednek el, ami azért praktikus, mert a kintről beszivárgó levegő összekeveredik a fűtőtest melegével, segítve az optimális hőeloszlást. Így viszont az éjjel elhúzott sötétítők a radiátor melegét is megfogják, ami nettó energiapazarlás. Ezért télre mindenképp csak olyan sötétítőt használjunk, ami nem ér le a földig, és nem takarja el a radiátorokat. Egy vastagabb anyagú sötétítő ugyanakkor segít megfogni a meleget, csak ne takarja el a radiátort.

3. Bútorok

Ugyanígy, nagyobb bútorok, pl. kanapé elhelyezése a fűtőtestek előtt szintén nem szerencsés, hiszen visszatartja a meleg levegő áramlást.

4. Szellőztetési szokások

Nagy hidegben vonzóbb megoldásnak tűnhet csak bukóra kinyitni az ablakot szellőztetéskor, azonban vegyük figyelembe, hogy így sokkal lassabban cserélődik a szoba levegője, ahhoz képest, mintha rendesen kitárnánk az ablakot. A hőérzetünknek ugyan néhány percig hidegebb lehet kitárt ablakkal szellőztetni, viszont így nem fognak kihűlni a falak, és nem fogjuk az utcát fűteni. A lényeg, többször keveset, nagy légcserével.

5. Párásítás

Fűtési szezonban egyébként sem árt a párásítás, hiszen sokkal szárazabb ilyenkor a szobák levegője, de a hőérzetünknek sem mindegy mekkora a helyiség páratartalma. Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük, ha elég párás a levegő, amit párásítóval vagy szobanövényekkel tudunk elérni.

6. Portalanítás, tisztítás, kazán karbantartás

A radiátorokra, vagy konvektorokra rakódott por és szennyeződés rontja a fűtőtestek hatásfokát. Így érdemes minden fűtési szezon előtt alaposan megtisztítani őket. A kazánok rendszeres karbantartása pedig azért nagyon fontos, mert a hőcserélő porral telítődése, vízkövesedése rontja a kazán hatásfokát. Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt, konvektorokat, így akár 5-10 százalékkal is csökkenthet a fűtés költsége!

7. Hővisszaverő fólia (hőtükör)

A radiátorok hátsó része nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis a hő nagy része nem megfelelően hasznosul. A fólia viszont a hőt koncentráltabban a szoba irányába tereli, így akár 5-10% energiát is meg tudunk takarítani. Ezt a fóliát akár házilag, kartonpapír és alufólia segítségével mi magunk is el tudjuk készíteni.

8. Nyílászárók karbantartása

Különösen faablakoknál fontos, hogy legyenek rendszeresen szakember által karbantartva, aki a szerelvényeket újra beállítja, a szigetelőszalag csíkokat pótolja, vagy cseréli. Ha régebbiek az ablakok, akkor huzatfogót is érdemes használni. Akár saját kezüleg is szigetelhetjük régi faablakainkat, amihez az Ökoszolgálatnál kölcsönözhetünk szigetelő gépet.

9. Redőny

Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt. Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal csökkentheti.

10. Távollét, nem használt terek

Ha télen 1-2 napra, vagy akár hétre elutazunk, ne zárjuk el teljesen a fűtést, ugyanis, ha kihűlnek a falak, jóval több energia és pénz újra befűteni a lakást! Csupán pár fokkal csökkentsük a normál hőmérsékletet, ezzel is sokat spórolhatunk!

Ha van olyan helyiségünk (akár a tetőtér), amit egyáltalán vagy időlegesen nem használunk, azt zárjuk le, és vegyük alacsonyabbra a hőmérsékletét. Nagy belmagasságú helyiségekben meggondolandó az álmennyezet beépítése.

Ha pedig van némi megtakarításunk, amit otthonunk energetikai korszerűsítésére tudunk fordítani, akkor az alábbi lehetőségekben érdemes gondolkoznunk. Beruházással járó korszerűsítési lépések, növekvő sorrendben:

- időjárásfüggő fűtésszabályozó kazánra telepítése

- redőny, árnyékoló szerelése (lehúzott állapotban nagyban segítik a hőszigetelést)

- kémény korszerűsítés

- nyílászárócsere

- padlásfödém szigetelés

- pincefödém szigetelés

- fűtéskorszerűsítés, kazáncsere

- homlokzati hőszigetelés.

Felújítanál és vannak kérdéseid? A RenoPontnál egyedülálló segítséget nyújtunk az otthonok energetikai felújításához. A felújítási folyamat minden szakaszában számíthatsz támogatásunkra: a döntésekben, a tervezésben, a komplett kivitelezésben és az üzemeltetésben is. 

Megbízható szakemberre van szükség? Foglalj időpontot, látogass el a legközelebbi RenoPont irodánkba, vagy vegyél igénybe online tanácsadást és segítünk megtalálni a legjobb szakembereket. Tanácsadásunk ingyen elérhető.



Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.