RenoPont

Fogalmak

  Kondenzációs kazán
  Általános, lakáson belül elhelyezett fali, központi fűtésre és melegvíz készítésre is alkalmas készülék (kombi), akár beépített HMV (használati melegvíz) tárolóval, de kondenzációs elven működik. A kondenzációs kazánok vagy más néven égéshőkazánok a tüzelőanyagokat – elsősorban a földgázt – leghatékonyabban égetik el, ill. hasznosítják. A tüzelőanyag elégetésekor keletkező vízgőz rejtett hője a tüzelőanyagok égéshőjének és fűtőértékének különbsége. Az égéshő és a fűtőérték közötti különbség földgáznál a fűtőérték 11 %-a. A kondenzációs kazánok nagyméretű hőcserélője és megfelelő kialakítása lehetővé teszi, hogy az égéstermék 30-40 °C-on távozzon. A kis füstgáz-hőmérséklet eredményeként az égéstermék hőtartalmának és a távozó vízgőz párolgási hőjének jelentős része a lakás fűtésére hasznosítható. A hagyományos kazánok a tüzelőanyagok energiatartalmát csak részben alakítják át hővé. A veszteségek közül a legjelentősebb a füstgázveszteség, a kéményeken keresztül a szabadba távozó égéstermék hőtartalma. A kondenzációs kazánok nemcsak a tüzelőanyag fűtőértékét, hanem annál többet, az égéshőjét hasznosítják.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Napkollektor
  A modern fűtési rendszerek napkollektorokkal kombinálhatók, melyek melegvíz készítéshez vagy kisegítő fűtésként illeszthetők be a fűtési körbe. Legtöbbször csak használati melegvíz előállítására célszerű alkalmazni. Egy családi ház esetében jellemzően a vízmelegítésre használt energia 60%-át lehet megtakarítani egy adott évben. Az épület adottságai, funkciói, a benne élők vagy dolgozók igényei az esetek egy részében indokolhatják a napkollektor fűtésrásegítésre való alkalmazását. (pl.: egy családi ház esetében 5 főnél több lakos, és/vagy medence használatnál a víz felmelegítésére, gondos tervezést igényel.) Ahogy a többi műszaki megoldást, úgy ezt is csak szakember segítségével érdemes eldönteni. A napenergiás melegvíz/fűtési rendszerekben használt napkollektoroknak két típusa van: sík- és vákuumcsöves kollektor. 1. A síkkollektor legfőbb jellemzője a fekete abszorber felület, melyet a Nap irányába kell telepíteni. Az abszorber bevonatát úgy tervezték, hogy képes legyen a napsugárzás maximumát elnyelni és a sugárzás csak nagyon kis részét tükrözze vissza. Az energiát az abszorber felülete alatti csőrendszerben cirkuláló hőszállító folyadék nyeli el. 2. Vákuumcsöves kollektorok: A hőveszteség az üvegcsövekben lévő vákuumnak köszönhetően teljesen kiküszöbölhető. Az üvegcsövek alatt található tükrök a napfényt egyenesen az abszorbercsőre irányítják, ezáltal nagyobb hatékonysággal bírnak, mint a síkkollektorok.
  Témakörök:
  Nyílt égésterű gázkazán
  A nyílt égéstér azt jelenti, hogy az a tér, amelyben a tüzelőanyag égése zajlik, közvetlen kapcsolatban áll az épület belterével és onnan szerzi az égéshez szükséges oxigént. A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. A felelősség nemcsak a szerelőt, hanem a tulajdonost terheli. A jogszabályi előírás nem mondja ki egyértelműen, hogy nyílt égésterű, vagy turbós kazánokat nem lehet üzembe helyezni, hanem a beüzemelés feltételét a készülék megfelelő szintű NOx kibocsátásához köti. Amelyik gázkészülék NOx kibocsájtása 56 mg/kWh alatt marad, az teljesíti a jogszabályi feltételeket. Szinte kizárható, hogy a határérték a hagyományos, atmoszferikus gázégővel rendelkező gázfogyasztó készülékkel teljesíthető.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Óvadéki betét
  A társasházi felújítási hiteleknél garanciaként, fedezetként kért betét, ami több banknál elengedhetetlen a hitel elnyeréséhez.
  Témakörök:
  Radiátorok
  A radiátorok felhasználása nagyon elterjedt Magyarországon, számos méretben, megjelenésben és anyagban érhetők el. Fő előnyük, hogy kiforrott technológiának számítanak, ezért szinte mindenhol lehet szakértő szerelőt találni. A bekerülési költségük viszonylag alacsony, jól szabályozható a hőmérséklet, és megfelelő szerelés esetén azonnal meleget adnak.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Split hűtő-fűtő klíma (levegő-levegő hőszivattyú)
  Ha a fűtést és a hűtést a legolcsóbb megoldással szeretnéd kivitelezni, akkor dönthetsz a split hűtő-fűtő klíma felszerelése mellett, amely egy levegő-levegő hőszivattyú. Ennél a megoldásnál egy parapetes vagy fali fancoil adja a hideget/meleget. Egyre népszerűbbek, különösen gázkonvektorok kiváltására alkalmazzák Magyarországon, de előfordul, hogy a meglevő központi fűtéses gázkazán rendszer mellé installálják, és csak tartaléknak hagyják meg a gázfűtést, áramszünet esetére. A fűtési hőigény csökkenésével ugyanis egyre jobban megéri akár már egyedi levegős rendszereket is felszerelni. Kedvezményes (H) tarifát már 3,4 SCOP (jósági fok feletti) split klímák esetén is lehet igényelni az áramszolgáltatónál. Előnye még, hogy a levegő-levegő hőszivattyús rendszerek olcsóbban szerelhetők be, mint a víz-víz, talaj-víz és levegő-víz rendszerű hőszivattyúk, így nemcsak nagyobb felújításnál játszhatnak szerepet. A split klímákkal fűteni és hűteni is lehet, ám hideg időben hátrányosan befolyásolhatja a komfortérzetet az, hogy a lakás hőmérséklete csak a levegő keringtetésével szabályozható. A split klímák fűtési célú használatának hátránya még, hogy a külső hőmérséklet süllyedésével párhuzamosan csökken a klímák hatékonysága: -15 Celsius fokos külső hőmérsékletnél egy split klíma a névleges teljesítményének csupán 50%-át tudja leadni. Ezzel együtt a lakás melegvíz-ellátása sem lesz megoldott. „Aki klímával való fűtésen gondolkodik, annak érdemes egy adott készülék forgalmazói katalógusban jelzett működési tartományát összevetnie szűkebb lakókörnyezete lokális átlaghőmérsékletével, hiszen egy berendezés nagy eltérést mutathat -10°C vagy -20°C külső hőmérséklet esetén. Ahogy a külső hőmérséklet esik, egy készülék fűtési teljesítménye drasztikusan lecsökkenhet. Azaz nemcsak az fontos, hogy a berendezéssel milyen alsó hőmérsékleti határig lehet fűteni, hanem az is, hogy alacsony külső hőmérsékletek mellett mekkora fűtési teljesítmény leadására képes. Aki hidegebb országrészben lakik, annak célszerű olyan berendezést választania, ami névleges kapacitását tartósan, akár -15°C mellett is képes megtartani."
  Témakörök:
  Szilárdtüzelésű kazán
  A szilárdtüzelésű kazánok a gázfűtés mellett az egyik legelterjedtebb fűtési módnak számítanak Magyarországon, főleg olyan helyeken, ahol nincs kiépítve a gázhálózat. A szilárdtüzelésű kazánok független fűtési rendszert biztosító hőtermelő berendezések. Önállóan vagy meglévő rendszer kiegészítéseként építhetők be szinte minden épülettípusba. Melegvizes, gravitációs vagy szivattyús, zárt vagy nyitott rendszerű régi és új központi fűtésekhez egyaránt telepíthetők. Működhetnek nem megújuló energiaforrásnak számító fosszilis tüzelőanyaggal (széntüzelésű: kőszén, lignit, tőzeg tüzelésű kivitel), illetve jelenleg még megújuló energiaforrásnak számító tüzelőanyaggal (fahasáb, faapríték, fűrészpor, fapellet vagy agripellet, fabrikett vagy tőzegbrikett, biomassza). A faelgázosító kazánok azonos hőenergia előállítására kevesebb fát használnak el, ezáltal jelentős hatásfokkal rendelkeznek. A magasabb hőfokon történő égetés során, minimális salak, hamu termelődése és károsanyag-kibocsátása mellett, nemcsak a szilárd tüzelőanyag, hanem a fűtőértéket képviselő füstgáz egy része is elég.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Vegyes tüzelésű kazán
  A szilárdtüzelésű kazánok egy fajtája. Aszerint, hogy a szilárdtüzelésű kazánok egy vagy több tüzelőanyag-típus (szén, fa, energianövények) elégetésére alkalmasak, vannak vegyestüzelésű vagy nem vegyestüzelésű típusok. A szilárd tüzelésű kazánok jellemzően acéllemez vagy öntöttvas változatokban készülnek. A lemezkazánok általánosságban inkább fa, míg az öntvénykazánok inkább szén tüzelésére alkalmasak. Egyes szilárd tüzelésű kazánok működése automatikussá tehető egy megfelelő kapacitású tároló (például tartály) segítségével. Típustól függően a tároló kapcsolódhat közvetlenül a kazánhoz, vagy külön helyiségében helyezhető el. A tüzelőanyag gravitációs úton vagy egy megfelelő szerkezet továbbítása révén jut a tűztérbe. Szinte kizárólag nyitott tágulási tartállyal (padláson elhelyezett tartály) rendelkező, kéménybe bekötött berendezés.
  Témakörök:
  • Fűtés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.