RenoPont

Jó példák, előtte-utána

Sorházi lakás Óbudán

Hivatkozás másolása

Az 1981-ben épült 5 lakásos sorház szélső lakása teljes energetikai felújításon (mélyfelújítás) esett át, tehát a korszerű fűtésrendszer mellett a renoválás kitért a nyílászárók cseréjére és a hőszigetelésre is. A budapesti, III. kerületi ingatlanhoz egy 30-40 év közötti hölgy örökségként jutott hozzá, ahol a renoválással elsősorban a rezsicsökkentés, másodsorban a komfort növelése volt a célja. Közös együttgondolkodás alapján állították össze a felújítási megoldásokat, részletenként átbeszélve. A ház homlokzatát és a padlásfödémet is szigetelték: a födém 30 cm vastagságban tekercses hőszigetelét kapott, míg a falazatot egy 16 cm vastag ásványgyapotos hőszigeteléssel látták el, egyedi szilikon vékonyvakolattal. Az összes homlokzati nyílászárót kicserélték, árnyékolással és redőnyökkel, így a teljes szerkezeti U érték 1,0 W/m2K lett. Kicserélésre kerültek a radiátorok, a radiátorszelepek és a szabályozás, a termosztát, valamint beszabályozásra került a teljes fűtési rendszer az új szerkezeti állapotoknak megfelelően. A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően HH “gyenge” besorolásból CC „korszerű” besorolású lett, a rezsiszámla több, mint 60%-kal csökkent, amiből a felújításra felvett kedvezményes hitelt bőven fedezni tudták.

A lakás felújítását a Magyar Családiház Tulajdonosok Egyesület végezte a "Zöld Otthon" programjában.

Ilyen volt
Felújítás közben
Ilyen lett

Társasház felújítás Keszthelyen

Hivatkozás másolása

Keszthely közepén álló 30 lakásos társasház 1985-ben épült, az akkori szabványok szerint F energiaosztályú volt a besorolása. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a homlokzati hőszigetelés hiányzott, de a nyílászárók is az akkori, kevésbé környezettudatos szemléletben készültek el. A társasházi lakóközösség rendelte meg a munkát, a legfőbb motivációjuk az állagjavítás és az energiamegtakarítás volt.

Az épület 12 cm vastagságban Grafit Reflex szigetelést kapott, egységes homlokzati nyílászárók és a közösségi helységek nyílászáróinak cseréjével, a záró födém 20 cm hőszigetelést és új vízszigetelő réteget kapott, az első lakott szint alatti födém szigetelését pedig 10 cm ásványi szigeteléssel oldották meg. A nyílászárók cseréje mellett egységes árnyékolás céljából a redőnyök cseréje is megtörtént. 

A korszerűsítésnek köszönhetően B energiabesorolású lett az épület, az energiamegtakarítás 220 kWh/m2/év-ről 126-129 kWh/m2/év-re csökkent. Az épület egységes hőközponti elszámolás alapján átlagosan a bázis évhez (2017) képest 41-42,5% energiamegtakarítást ért el, ennyivel csökkentek a rezsiszámlák.

Az épület 2018-ban az Év Homlokzata díjban részesült társasház felújítás kategóriában.

A társasház felújításának lebonyolítását az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. végezte.

Ilyen volt
Ilyen lett
Hasznosnak találtad ezt az oldalt? Kérjük segítsd munkánkat visszajelzéseddel a két gomb valamelyikére kattintva!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.