RenoPont

Gyakran ismételt kérdések, tévhitek

  Ha szigetelem a házam, penészedni fognak a falak/sarkok? Szakszerű külső oldali szigetelés esetén nem. A tévhit abból adódik, hogy a nyílászáró csere valóban növeli a penészképződés kockázatát, mert a légtömör nyílászárók miatt a belső párás levegő bent reked. Ezért ajánlott gondoskodni nyílászáró csere esetén a szellőzés biztosításáról. Erre az olcsóbb megoldás páraérzékelésen alapuló automatikus résszellőzők beépítése, amit folyamatos működésű gépi elszívással célszerű kombinálni. Még jobb, energiatakérosabb megoldás a kiegyenlített hővisszanyerős szellőzés alkalmazása. A műanyaghab szigetelések (a nyílászárócserénél jóval kisebb mértékben) szintén jelenthetnek kockázatot szerkezeten belüli kondenzáció szempontjából, de ez kis szigetelésvastagságoknál fordulhat elő (10 cm felett nem jellemző). A szabályozott szellőzés ebben az esetben is segít. Az igazság az, hogy ha a mai követelményeknek megfelelő szigetelésvastagságokat alkalmazunk és gondoskodunk a hőhídmentes kialakításról, akkor a penészképződés kockázata nem nő, hanem csökken. A falak belső felülete ugyanis melegebb lesz, ami a páralecsapódás kockázatát csökkenti. Kockázatot jelent viszont a belső oldalon elhelyezett hőszigetelés, illetve ha külső kőzetgyapot szigetelésre nem megfelelően kiszellőző párazáró burkolat kerül (pl. műkő, gránitlap). Mindkét esetben van megoldás, ehhez kérje szakértő segítségét.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Meddig érdemes növelni a hőszigetelés vastagságát? Ez elsődlegesen gazdaságossági kérdés. A szigetelés vastagságának növelésével a többlet megtakarítás exponenciálisan csökken. A mi klímánkon, mai energiárak mellett külső falak esetén 20-25 cm fölé nem célszerű menni, de vannak példák jóval vastagabb hőszigetelésű házakról (hidegebb éghajlaton). Továbbá, egy bizonyos szigetelés vastagságon túl már nem a határoló szerkezeteken tudunk további veszteséget csökkenteni, hanem más komponenseken (pl. szellőzési veszteségek, melegvíz hőigény). A vastag hőszigetelésnek további hátránya, hogy helyet vesz el, ami mai ingatlan árak mellett fontos szempont, illetve mély ablakkávát eredményez, ami csökkenti a téli sugárzási nyereségeket. Ugyanakkor ez nyáron előny. A követelményeknek megfelelő szigetelés vastagságok (külső falakra polisztirol/ásványgyapot esetén 13-15 cm, felső zárófödémekre, tetőhéjalásokra kb. 25 cm) általában elegendőek.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Ha már van a házon valamilyen szigetelés, de vastagabbat szeretnék feltenni, az előzőt le kell szedni? Ha a meglévő réteg megfelelően van rögzítve akkor erre nincs szükség. Az esetek többségében ez a helyzet.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Műanyag szigetelés esetén nem szellőzik a fal, bepelenkázom a házam? A műanyaghab/polisztirol szigetelés valóban csökkenti a szerkezetben kialakuló páradiffúziót, de ennek semmi jelentősége. A párának ugyanis nem a határoló szerkezeteken keresztül kell távoznia, hanem légcsere útján. A szerkezetekre jutó páraáramlás mértéke szigeteletlen esetben is elhanyagolható a szellőző levegő által elvezetett vízgőzáramhoz képest, ezért a penészképződés szempontjából nem számít.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Teljes életciklust nézve (előállítás, életciklus végi hulladékkezelés) mely hőszigetelő anyag(ok) mondhatók leginkább környezetbarátnak? Mely(ek) a legkevésbé azok? Ilyen szempontból a legjobbak a természetes anyagokból készült vagy újrahasznosított szigetelések, mint. pl. szalma, fagyapot, gyapjú, kender, vagy cellulózpehely alapú anyagok, ezeknél is fontos, hogy minősített rendszert alkalmazzunk. A polisztirol, poliuretán hab és a kőzetgyapot előállítása jóval nagyobb energiaigénnyel és környezetterheléssel bírnak. Ugyanakkor ezek beépítési energiaigénye még mindig jóval kisebb, mint amennyit élettartamuk során megspórolnak.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  A belső hőszigetelés ugyanolyan jó, mint a külső? Nem, a belső szigetelés kompromisszumos megoldás lehet, ha a külső szigetelés nem jöhet szóba. A belső hőszigetelés több szerkezeti csomópont típus esetén megszakad, ami miatt a hőveszteségeket valamivel kisebb mértékben képes csökkenteni. Ráadásul a belső oldali szigetelés a belső térből vesz el helyet, csökkentve a hasznos alapterületet. Ezért általában vékonyabb szigeteléseket alkalmaznak. Belső szigetelés esetén oda kell figyelni az állagvédelemre, illetve később, használat során gondot okozhat a berendezési tárgyak (pl. képek) rögzítése. Az is fontos, hogy a belső szigetelés csökkenti az épület hőtároló képességét, ami a nyári komfort szempontjából lehet némileg kedvezőtlen, de ha a belső szerkezetek nehezek (tömör tégla, beton fal, födém), akkor ennek minimális a jelentősége. Vannak kifejezetten belső oldalon alkalmazható szigetelések, melyek páratechnikai szempontból ajánlhatók, de ezek hőszigetelő képessége valamivel elmarad a külső oldalon jellemző anyagokétól. Számolni kell azzal is, hogy útban lehetnek beépített bútorok, csővezetékek, hőleadók. Kétségtelen előnyük viszont az, hogy társasházak esetén nincs szükség a lakóközösség többi tagjának beleegyezésére.
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Hőszigetelő vakolattal vagy festékkel lehet helyettesíteni a hagyományos hőszigetelést? A hőszigetelő vakolatok jóval kisebb mértékben képesek csökkenteni a hőveszteséget, mint a hagyományos hőszigetelések. Vastagságuk 3-4 cm-nél nem lehet nagyobb és hőszigetelő képességük is gyengébb, mint egy azonos vastagságú hőszigetelő rétegé. Alkalmazásuk akkor ajánlható, ha a hőszigetelés nem jöhet szóba, de a mai szigorú hőtechnikai követelményeknek való megfelelés általában így nem biztosítható. A hőszigetelő festékek hatékonysága nem bizonyított, kerüljük az alkalmazásukat!
  Témakörök:
  • hőszigetelés
  Jelentős felújításnál kell építési engedély? Mi számít jelentős felújításnak? Jelentős felújításról akkor beszélünk, ha az épület külső határoló felületének legalább 25%-át érinti a felújítás. Ettől még nem válik engedélykötelessé egy beruházás, de a felújított épületnek teljesíteni kell bizonyos összenergetikai mutatókat. Ennek az lehet a következménye, hogy az eredetileg tervezett intézkedéseken kívül más intézkedések is szükségessé válhatnak.
  Témakörök:
  • Jog

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.