RenoPont

Fogalmak

Kiválasztott témakörök:
 • Pénzügy
 • Meleg víz
 • Társasház
 • Megújuló energia
 • Hőszigetelés
Kiválasztás törlése
  Akkumulátor
  Napelemeknél használt energiatároló eszköz, amely biztosítja az energiaellátást akkor is, ha nem süt a nap, mert eltárolja a megtermelt energiát későbbi időpontra, ciklusra. Képes hosszú időn keresztül jó hatásfokkal feltöltődni, majd kisülni akár tároló képessége 20%-áig is. Ezek az akkumulátortípusok a ciklusállóságot jóval nagyobb tömegű ólommal tudják biztosítani, így sokkal nehezebbek az azonos tároló képességű gépjárműindító savas ólomakkumulátoroknál és költségesebbek is. Az autóakkumulátorok 1-1,5 év alatt tönkremennek a szél- és napenergiát hasznosító rendszerekben. Ez idő alatt is nagyon rossz hatásfokkal és nagy energiaveszteséggel (önkisülés) üzemelnek. Ezzel ellentétben a korszerű szolár savas ólomakkumulátorok 6-10 évet bírnak ki. Szolár célra (szigetüzemű rendszerekhez) zselés akkumulátorokat is alkalmazunk, ez gondozásmentes, de ára duplája a savasnak. Van már lehetőség háztartási méretű energiatárolók beszerzésére is, lényegében egy kazán méretű, falra szerelhető 5-7 kW-os energiatárolóról beszélünk, amely, a hybrid inverterek segítségével kerülnek feltöltésre, és segítségükkel biztosítható az önálló, sziget üzemű működés is (vagyis, akkor is működnek, ha nincs áram, és biztosítanak megfelelő villamos energiát a kapacitásuk végéig). Forrás: https://www.mnnsz.hu/tanulmany-akkumulatortarozos-napelemes-rendszer-felepitese/
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Ásványi hab lemez
  Mesterséges szigetelőanyag, amelynek alapanyagai világszerte bőséges mennyiségben megtalálhatóak. Alapanyagai a kvarchomok, cement, mészhidrát, anhidrit, proteinhab, víztaszító anyagok és víz. A lemezek megkeményítése gőznyomással történik, ezt követően egy szárítási eljárás során a lemezekből elvonják a vizet.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés
  Átfolyós gáz-vízmelegítő
  Általában lakáson belül elhelyezett fali, melegvíz készítésre is alkalmas készülék.
  Témakörök:
  • Meleg víz
  Átfolyós kombi kazán
  Általában lakáson belül elhelyezett fali, központi fűtésre és melegvíz készítésre is alkalmas készülék. Egy „dobozon” belül két funkció található, akár beépített tárolóval.
  Témakörök:
  Átfolyós villanymelegítő
  Fürdőszobában vagy konyhában elhelyezett melegvíz előállító berendezés, ami önálló elektromos egység (nem kapcsolódik fűtési berendezéshez)
  Témakörök:
  • Meleg víz
  Cirkó fűtés
  A cirkó fűtés a gázkazános rendszerek legelterjedtebb típusa, elnevezése a fűtővíz cirkulációjára utal. A kazánban megtermelt melegvizet egy szivattyú juttatja a radiátorokba, a radiátorokban megtörténik a hőleadás, ezután a víz visszaáramlik a kazánba, és a folyamat kezdődik elölről. A hőtermelő berendezések egyik típusa csak fűtésre dolgozik, a kombi rendszerű készülékek a használati melegvizet is megtermelik. Két fajtája van: 1. Hagyományos: általában lakáson belül elhelyezett fali, központi fűtésre alkalmas készülék. Szivattyúval keringeti a fűtővizet a hőleadókban. (pl.: radiátorok) 2. Kondenzációs cirkófűtés: általában lakáson belül elhelyezett fali, központi fűtésre alkalmas készülék. Szivattyúval keringeti a fűtővizet a hőleadókban (pl.: radiátorok), de kondenzációs elven működik.
  Témakörök:
  COP-érték
  Hőszivattyúknál alkalmazott érték, jelentése leegyszerűsítve leadott hőenergia / felvett elektromos energia. Az autók szabványos fogyasztásához hasonló mérőszám.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Dűbel
  A fejlett, hosszú élettartamú hőszigetelő rendszerek fontos eleme. A homlokzati hőszigetelő rendszerek élettartamának lényeges befolyásoló tényezői azok a kis elemek, melyek rejtve teljesítik feladatukat és gondoskodnak a rendszer biztonságáról: a legkorszerűbb rendszerekhez fejlesztett, például EJOT dűbelek teljes biztonsággal rögzítik és tartják a hőszigetelést a homlokzatokon – évtizedek múlva is.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.