RenoPont

Fogalmak

  Aktív ház
  Attól aktív egy ház, hogy több energiát termel, mint amennyit elhasznál. Míg az aktívház termeli az energiát - többet, mint amennyit elfogyaszt -, addig a passzívház az alacsony energiafelhasználáson alapszik. Ezek az épületek rendkívül energiatakarékos, jó hőszigeteléssel ellátott házak, de ahhoz, hogy a felhasználtnál több energiát termeljünk, olyan – egyelőre meglehetősen drága – berendezéseket kell beszerelni a házba, amelyek megújuló energiát termelnek. Egy aktív házban napelemmel, valamint szélerőművekkel állíthatjuk elő az elektromos energiát. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát geotermikus rendszerrel és napkollektorral teremtjük elő. Az aktív ház tulajdonosoknak nincs fizetnivaló energiaszámlájuk: hosszútávú, de biztos befektetés egy ilyen ház építése. Az aktív házak által termelt, felesleges villamos energiát vissza lehet termelni az elektromos hálózatba, melyet az áramszolgáltató átvesz tőlünk, de ehhez ki kell alakítani egy sajátos ("ad-vesz") mérő rendszert, ami nem olcsó beruházás. Azonban az így kialakított aktív házak teljes mértékben a saját maguk által megtermelt energiával üzemeltethetőek, mint ahogyan ez már több országban is megtérülő módon történik. Hazánkban azonban aktív házzal egyelőre még elenyésző számban találkozhatunk a nagyon hosszú megtérülési idő miatt. Forrás: https://www.pannonmuhely.hu/aktivhaz-passzivhaz.php
  Témakörök:
  • Általános
  Belakatolási hatás (lock-in)
  A rosszul megtervezett felújításokkal további évekre, évtizedekre elavult, energiamegtakarítást és kibocsátáscsökkentést nem eredményező helyzetet konzerválunk. A szuboptimális (nem a lehető legjobb elérhető) megoldást általában forráshiány miatt választják: nem készül tervezés, mert inkább spórolnak a szakemberen; nincs garancia, mert nem kötnek kivitelezői szerződést; nincs mélyfelújítás, nincs energetikai potenciál kihasználása, mert akut problémákra kell minél olcsóbb megoldást találni. Így viszont nem érjük el azt az energiacsökkenést, amit lehetne, és évtizedekig nem fizetünk jelentősen keveset rezsit, mert a nem megfelelő felújítással konzerváljuk a magas energiafogyasztást egy olyan beruházásnál, ahol az épülethez legközelebb csak 10-20 év múlva tervezünk hozzányúlni.
  Témakörök:
  • Általános
  Első az energiahatékonyság elv
  Ezt az elvet az Európai Bizottság fogalmazta meg 2015-ben az Energia Unió egyik alapelveként, és azóta több javaslatcsomagban megjelenik. Az elv a gyakorlatban azt jelenti, hogy törekszünk a lehető legalacsonyabb energiafogyasztásra – energiahatékonyságot növelő intézkedésekkel –, a fennmaradó energiaigényt pedig megújuló energiaforrásokból fedezzük. Könnyű belátni, hogy ha első lépésként az energiahatékonyságot növeljük (minimálisra csökkentjük a hőigényt hőszigeteléssel, nyílászárócserével, fűtéskorszerűsítéssel), akkor a lecsökkent energiaigényeket könnyebben tudjuk belső vagy megújuló forrásból fedezni (azaz nem vagy kevésbé szorulunk energia-behozatalra) - ezzel egyszerre segítjük a fenntarthatósági, ellátásbiztonsági és dekarbonizációs célok elérését.
  Témakörök:
  • Általános
  Energiatanúsítvány
  Energiatanúsítványt minden eladó- vagy kiadósorba kerülő lakás vagy ház esetében kötelező készíttetni. A tanúsítványok részletes energetikai felmérés alapján kategóriákba osztják az adott ingatlant az energiafogyasztása alapján. Bővebben: https://renopont.skape.io/felujitanek/cikk/energiaszakertok-energiatanusitvany
  Témakörök:
  • Általános
  Felelős műszaki vezető
  A kivitelező, építési vállalkozás megbízott, vagy szerződött, jogosultsággal rendelkező munkatársa. Feladata, az építkezés szakszerűségének ellenőrzése, esetleg irányítása. Feladata a kivitelezési, munkavédelmi és tűzvédelmi szabályok betartása és betartatása.
  Témakörök:
  • Kivitelezés
  Felújítási útlevél
  Egy épület felújítási útlevele (building renovation passport, BRP) egy olyan digitális adatbázisban lévő adatlap, amely minden szükséges és hasznos információt tárol az épülettel, annak elemeivel (ablakok, szigetelés, fűtési rendszer stb.) és akár fogyasztásukkal kapcsolatban, így részletes és egyedi mélyfelújítási tervek készíthetők, majd végig lehet követni az épület korszerűsödését és ennek energetikai hatásait.
  Témakörök:
  Ingatlan Szervízkönyv
  A Magyar Családiház Tulajdonosok Egyesületének (MCsTE) zöldotthon szolgáltatásának része, amely során minden, az otthonoddal kapcsolatos dokumentumot egy helyen, az ingatlanodhoz tartozó szervizkönyvben rögzítik.
  Témakörök:
  Jóteljesítési garancia
  A vállalkozói szerződésekből sokszor kimarad, de a vállalkozó felé viselt tulajdonosi kockázat csökkenthető úgy is, hogy a felek a szerződés aláírásakor, a szerződésben rögzítve jóteljesítési garancia címén, a szerződés várható értékének 1–5%-át, az átadás-átvétel tényleges időpontjától számítva 1 évig tartó visszatartásban állapodnak meg. Ez az összeg 1 év múlva a garanciális bejárás során – abban az esetben, ha minden rendben van – jár a vállalkozónak. Forrás: www.zoldotthon.hu
  Témakörök:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.