RenoPont

Fogalmak

  Ásványi hab lemez
  Mesterséges szigetelőanyag, amelynek alapanyagai világszerte bőséges mennyiségben megtalálhatóak. Alapanyagai a kvarchomok, cement, mészhidrát, anhidrit, proteinhab, víztaszító anyagok és víz. A lemezek megkeményítése gőznyomással történik, ezt követően egy szárítási eljárás során a lemezekből elvonják a vizet.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés
  Dűbel
  A fejlett, hosszú élettartamú hőszigetelő rendszerek fontos eleme. A homlokzati hőszigetelő rendszerek élettartamának lényeges befolyásoló tényezői azok a kis elemek, melyek rejtve teljesítik feladatukat és gondoskodnak a rendszer biztonságáról: a legkorszerűbb rendszerekhez fejlesztett, például EJOT dűbelek teljes biztonsággal rögzítik és tartják a hőszigetelést a homlokzatokon – évtizedek múlva is.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés
  EPS polisztirol lap
  Az EPS (expandált polisztirol lap) hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készülő cellás szerkezetű keményhab. Tégla falazaton (tömör tégla, B30, Porotherm, Leier), beton és pórusbeton (Ytong) falazaton használható hőszigetelés. Vályog és fa (könnyűszerkezetes) falazatnál nem alkalmazható, mivel a nedvességre érzékeny. Az EPS-t kőolajból és földgázból állítják elő komplex folyamatok eredményeképpen, ipari melléktermékből. A szerves vegyületek nyomai az előállítást követő első három hónap során elszöknek, ezt követően már az értékek a határértékek alatt helyezkednek el.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés
  Fajlagos hőveszteség tényező (q-érték)
  Az épületenergetikai számítások egyik alapvető mérőszáma: leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy az épület önmagában (a gépészet nélkül) mekkora hőveszteséggel üzemeltethető. Mértékegysége: W/m3K (watt-per-köbméter-kelvin) Azt vizsgáljuk, hogy mekkora lenne az épület egy légköbméterre jutó hővesztesége, ha a külső és belső tér között csak egy Celsius fok lenne a hőmérséklet-különbség. Az épület hőszigeteltségétől és a nyílászárók minőségétől függ az értéke, de magába integrálja az épület benapozottságából eredő hőnyereségeket is.
  Témakörök:
  Hőátbocsátási tényező (U-érték)
  Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K [Watt-per-négyzetméter-Kelvin]. Alapvető energetikai mérőszámról van szó, amely a szerkezetet jellemzi, az egy négyzetméter felületen át távozó hővesztesége alapján. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A régi, korszerűtlen, rossz állapotú nyílászárókra jellemző a nagy hőátbocsátási tényező. Az úgynevezett U érték 3–6 W/m2K, ami a modern, hőszigetelő üvegezésű ablakoknál már akár 1,0–1,4 W/ m2K-re is csökkenthető. Az új ablak kiválasztásakor mindig a teljes ablakszerkezet, tehát a keret és az üvegezés együttes hőátbocsátási tényezőjét vegyük figyelembe. Ezt az Uw (window) érték jelöli, míg az üvegezését az Ug (glass), a keretét pedig az Uf (frame) érték adja meg. Vannak előírások az energetikai irányelvekben az U-értékre, néhány példa a hőátbocsátási tényezők szabályaira (W/m2K): Külső fal 0,24 Lapostető 0,17 Padlásfödém 0,17 Homlokzati nyílászáró (fa, műanyag) 1,15 Talajon fekvő padló 0,3
  Témakörök:
  Hőhíd
  A hiányosan megépített vagy rosszul kivitelezett hőszigetelő rendszerek egyik legáltalánosabb és legsúlyosabb hibája a hőhíd, aminek részeként a rosszul kivitelezett szerkezet miatt a kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain képes érintkezni a belső levegő hőmérsékletével, így a lakásban erőteljes hőcserélés, párakicsapódás, avagy nedvesedés léphet fel. A hőhídon keresztül sokkal gyorsabban távozik a lakás kellemes belső hőmérséklete – legyen az hideg vagy meleg –,amivel akár jelentősen is megnövekedhetnek rezsiköltségeink, hiszen télen többet kell fűteni, nyáron pedig több energiát kell elhasználni hűtésre. A rosszabb hőszigetelő-tulajdonságok miatt az ilyen problémás pontoknál sokkal könnyebben kicsapódik a pára, aminek részeként a falak vizesedni kezdenek, és penészesedés indul, ami nemcsak a felületek esztétikai értékét rontja le, hanem a ház szerkezetét is.
  Témakörök:
  • Hőszigetelés
  Hőkamerás felvételek
  A hőtérkép segít a szigetelési hibák felderítésben, hiszen a hőfotók megmutatják, hogy az adott ingatlan mely részen távozik a meleg levegő, hol szökik az energia.
  Témakörök:
  Költségoptimalizált szint
  A jelentős felújítás fogalmát a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szabályozza. Jelentős felújításnak számít, ha a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érinti a felújítás. Az épületburok homlokzati hőszigetelése jelentős felújításnak számít. Ilyen esetben az elvárás a költségoptimalizált szint (7/2006. (V.24.) TNM rendelet 5. melléklet). A költségoptimalizált szint U-érték elvárásai külső fal esetén 0,24; lapostetőnél 0,17; padlásfödémnél 0,17; nyílászárók esetén 1,15; padlónál 0,3. Van előírás a épület fajlagos hőveszteség tényezőjére (q-érték) és az összesített energetikai jellemzőre (Ep-érték), amely értékeket energetikus szakember tudja kiszámolni.
  Témakörök:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.