RenoPont

Fogalmak

  Síkkollektorok
  A napkollektorok egy fajtája. A síkkollektor legfőbb jellemzője a fekete abszorber felület, melyet a Nap irányába kell telepíteni. Az abszorber bevonatát úgy tervezték, hogy képes legyen a napsugárzás maximumát elnyelni és a sugárzás csak nagyon kis részét tükrözze vissza. Az energiát az abszorber felülete alatti csőrendszerben cirkuláló hőszállító folyadék nyeli el.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Split hűtő-fűtő klíma (levegő-levegő hőszivattyú)
  Ha a fűtést és a hűtést a legolcsóbb megoldással szeretnéd kivitelezni, akkor dönthetsz a split hűtő-fűtő klíma felszerelése mellett, amely egy levegő-levegő hőszivattyú. Ennél a megoldásnál egy parapetes vagy fali fancoil adja a hideget/meleget. Egyre népszerűbbek, különösen gázkonvektorok kiváltására alkalmazzák Magyarországon, de előfordul, hogy a meglevő központi fűtéses gázkazán rendszer mellé installálják, és csak tartaléknak hagyják meg a gázfűtést, áramszünet esetére. A fűtési hőigény csökkenésével ugyanis egyre jobban megéri akár már egyedi levegős rendszereket is felszerelni. Kedvezményes (H) tarifát már 3,4 SCOP (jósági fok feletti) split klímák esetén is lehet igényelni az áramszolgáltatónál. Előnye még, hogy a levegő-levegő hőszivattyús rendszerek olcsóbban szerelhetők be, mint a víz-víz, talaj-víz és levegő-víz rendszerű hőszivattyúk, így nemcsak nagyobb felújításnál játszhatnak szerepet. A split klímákkal fűteni és hűteni is lehet, ám hideg időben hátrányosan befolyásolhatja a komfortérzetet az, hogy a lakás hőmérséklete csak a levegő keringtetésével szabályozható. A split klímák fűtési célú használatának hátránya még, hogy a külső hőmérséklet süllyedésével párhuzamosan csökken a klímák hatékonysága: -15 Celsius fokos külső hőmérsékletnél egy split klíma a névleges teljesítményének csupán 50%-át tudja leadni. Ezzel együtt a lakás melegvíz-ellátása sem lesz megoldott. „Aki klímával való fűtésen gondolkodik, annak érdemes egy adott készülék forgalmazói katalógusban jelzett működési tartományát összevetnie szűkebb lakókörnyezete lokális átlaghőmérsékletével, hiszen egy berendezés nagy eltérést mutathat -10°C vagy -20°C külső hőmérséklet esetén. Ahogy a külső hőmérséklet esik, egy készülék fűtési teljesítménye drasztikusan lecsökkenhet. Azaz nemcsak az fontos, hogy a berendezéssel milyen alsó hőmérsékleti határig lehet fűteni, hanem az is, hogy alacsony külső hőmérsékletek mellett mekkora fűtési teljesítmény leadására képes. Aki hidegebb országrészben lakik, annak célszerű olyan berendezést választania, ami névleges kapacitását tartósan, akár -15°C mellett is képes megtartani."
  Témakörök:
  Sziget üzem, nem hálózatra táplálás
  A megtermelt energiát a rendszer azonnal felhasználja, vagy akkumulátorba tölti, azaz nem termelünk a fogyasztói hálózatba.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Vákumcsöves napkollektorok
  A napkollektorok egyik fajtája. A hőveszteség, az üvegcsövekben lévő vákuumnak köszönhetően teljesen kiküszöbölhető. Ráadásul az üvegcsövek alatt található tükrök a napfényt egyenesen az abszorbercsőre irányítják, így összességében elmondható, hogy a vákumcsöves kollektorok hatékonyabbak, mint a sík verziók.
  Témakörök:
  • Megújuló energia

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.