RenoPont

Gyakran ismételt kérdések, tévhitek

  Hogyan érdemes a fűtési szezonban szellőztetni? Legalább háromszor röviden (minél hidegebb van, annál rövidebb ideig), de intenzíven. Minél több ablakot nyissunk ki teljesen, ne csak buktassuk azokat! Így 5-10 perc alatt jól kiszellőzik a lakás, de a benti felületek (falak, padló, bútorok) nem hűlnek le, emiatt hamar vissza tud állni a szellőztetés előtti hőmérséklet. Ha alacsonyan tartjuk a helyiséghőmérsékletet, az magasabb relatív páratartalmat fog eredményezni, ezért gyakoribb szellőztetés válik szükségessé.
  Témakörök:
  • Szellőztetés
  Hogyan szellőztessünk nyáron? Nyáron érdemes akkor szellőztetni, amikor kint hűvösebb van. Ha nem akarjuk egész éjszakára nyitva hagyni az ablakokat, akkor szellőztessünk korán reggel, vagy esetleg késő este. Nappal igyekezzünk árnyékolással védeni az épületet a túlmelegedéstől. Lehetőleg külső árnyékolókat használjunk, mert azok sokkal hatékonyabbak, mint a belső árnyékolók.
  Témakörök:
  • Szellőztetés
  Jó ötlet a fűtésszerelőre bízni a hőleadók méretezését? Hőszükséglet számítás nélkül, tapasztalati alapon is működhet jól egy rendszer. A probléma az, hogy a nem pontosan méretezett hőleadók között biztosan lesz jó néhány túlméretezett darab, ami felesleges kiadást jelent, esetleges alulméretezés esetén pedig nem tudjuk megfelelően kifűteni az adott helyiséget.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Van értelme a szakaszos fűtésnek, vagy a felfűtés során felhasznált többletenergia lenullázza a korábban elért megtakarítást? A felfűtéshez valóban szükség van többlet teljesítményre, de ennek energiaigénye összességében kisebb, mint amennyit spórolhatunk. Tehát ha olyan a családunk napirendje, hogy napközben nem vagyunk otthon, akkor érdemes lejjebb csavarni a fűtést. Ha programozható a fűtési rendszerünk, akkor az is megoldható, hogy napközben nem fűt a rendszer, de mire hazaérünk, újra kellemes meleg fogad minket.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Minél magasabb a hőmérséklet télen a lakásban (20 C fok felett), annál egészségesebb? Nem! A magasabb hőmérséklet szükségszerűen szárazabb levegőt eredményez, ami száraz bőrt és az ezzel járó kellemetlenségeket, egészségügyi problémákat okoz. Aludni sem lehet jól nagy melegben.
  Témakörök:
  • Fűtés
  Jobbak a radiátorra szerelt termosztatikus szelepek a hagyományos kéziszelepeknél? Igen! A termosztatikus szelep képes egy állandó hőmérséklet tartására (pontosabban: típustól függően 1-3 C-os tartományban tartja azt).
  Témakörök:
  • Fűtés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a weboldal az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a Gyakran ismételt kérdések és az Energiamegtakarítási kalkulátor háttérprogramja a 847100. sz., az összes stöbbi aloldal a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb és a QualDeEPC konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.