RenoPont

Fogalmak

  Akkumulátor
  Napelemeknél használt energiatároló eszköz, amely biztosítja az energiaellátást akkor is, ha nem süt a nap, mert eltárolja a megtermelt energiát későbbi időpontra, ciklusra. Képes hosszú időn keresztül jó hatásfokkal feltöltődni, majd kisülni akár tároló képessége 20%-áig is. Ezek az akkumulátortípusok a ciklusállóságot jóval nagyobb tömegű ólommal tudják biztosítani, így sokkal nehezebbek az azonos tároló képességű gépjárműindító savas ólomakkumulátoroknál és költségesebbek is. Az autóakkumulátorok 1-1,5 év alatt tönkremennek a szél- és napenergiát hasznosító rendszerekben. Ez idő alatt is nagyon rossz hatásfokkal és nagy energiaveszteséggel (önkisülés) üzemelnek. Ezzel ellentétben a korszerű szolár savas ólomakkumulátorok 6-10 évet bírnak ki. Szolár célra (szigetüzemű rendszerekhez) zselés akkumulátorokat is alkalmazunk, ez gondozásmentes, de ára duplája a savasnak. Van már lehetőség háztartási méretű energiatárolók beszerzésére is, lényegében egy kazán méretű, falra szerelhető 5-7 kW-os energiatárolóról beszélünk, amely, a hybrid inverterek segítségével kerülnek feltöltésre, és segítségükkel biztosítható az önálló, sziget üzemű működés is (vagyis, akkor is működnek, ha nincs áram, és biztosítanak megfelelő villamos energiát a kapacitásuk végéig). Forrás: https://www.mnnsz.hu/tanulmany-akkumulatortarozos-napelemes-rendszer-felepitese/
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  COP-érték
  Hőszivattyúknál alkalmazott érték, jelentése leegyszerűsítve leadott hőenergia / felvett elektromos energia. Az autók szabványos fogyasztásához hasonló mérőszám.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Felelős műszaki vezető
  A kivitelező, építési vállalkozás megbízott, vagy szerződött, jogosultsággal rendelkező munkatársa. Feladata, az építkezés szakszerűségének ellenőrzése, esetleg irányítása. Feladata a kivitelezési, munkavédelmi és tűzvédelmi szabályok betartása és betartatása.
  Témakörök:
  • Kivitelezés
  Hálózatra táplálás
  A megtermelt energiát a fogyasztói hálózatba táplálja a napelemes rendszer, ad-vesz mérőóra segítségével a mérésben.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Hőszivattyúk rejtett technológiai tartaléka
  Egy vizes rendszerű hőszivattyú beépítése a felhasználók számára további előnyöket jelenthet a jövőben. A villamoshálózat a csúcs- illetve völgyidőszak jelentősen eltérő fogyasztási értékének, valamint az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása következtében jelentős terhelésingadozásnak van kitéve. A hálózat részéről ez magasabb karbantartási, bővítési költséggel jár. A jövőben ezt a terheléskülönbséget csökkenteni lehet azzal, ha a hőszivattyú völgyidőszakban végzi el az otthon felfűtését, hűtését vagy a használati meleg víz elkészítését, míg csúcsidőszakban lekapcsol. Ez okos mérők beiktatásával az áramszolgáltató jelzése alapján történhet, cserébe a felhasználó számára további árkedvezményt is biztosíthat. Ennek a megoldásnak Magyarországon jelenleg még nincs kiépített rendszere, üzleti modellje, de az európai minták alapján néhány éven belül akár tömegével elterjedhet.
  Témakörök:
  Hőszivattyús rendszer
  A hőszivattyúval ellátott fűtési rendszer a természetben begyűjtött hőt juttatja be az épületbe. Ehhez többféle részfolyamatot végez el egymás után. Speciális gázzal működik, mely összenyomva és elpárologtatva felelős a hőfelvételért- és leadásért, így akkor is alkalmazható, ha kint téli fagy van. Többféle típusa létezik, a szállított hőmennyiség származhat levegő, víz vagy talajba helyezett csövekből. A talajba illesztett rendszerek egy része geotermikus energiával is működhet.
  Témakörök:
  Hybrid inverter
  A napelemek és a hálózat közötti kapcsolatot biztosító eszköz, akár a normál inverter, de egy műszaki megoldás segítségével képes a hálózatra táplálni, és sziget üzemben is működni.
  Témakörök:
  • Megújuló energia
  Inverter (DC/AC konverter)
  A napelemek és a hálózat közötti kapcsolatot biztosító eszköz; elsődleges feladata a modulok szolgáltatta egyenáram átalakítása szinuszos váltakozó árammá. Hálózatra kapcsolt esetben az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az erőmű illeszkedését az áramszolgáltatói követelményekhez.
  Témakörök:
  • Megújuló energia

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj újdonságainkról, olvass tippeket a mélyfelújításról, hogy felkészülten vághass bele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Felújításod bármelyik fázisába be tudunk csatlakozni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy látogass meg minket irodáink valamelyikében!

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében. A weboldal tartalma a RenoHUb konzorcium kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.